Historie rýže
Rýže je druh traviny nebo obilniny podobně jako pšenice, proso nebo ječmen. Tyto rostliny poskytují lidem, kteří jedí jejich semena, vysoký příjem uhlohydrátů, ze kterých naše tělo získává energii.
Rýže se pravděpodobně začala pěstovat na území dnešního Thajska a to již okolo 4000 let před naším letopočtem. Odtud se pěstování rýže naučili i obyvatelé Číny a Indie. Do západní Asie a Řecka přivezli rýži vojska Alexandra Velikého v době okolo 300 let před naším letopočtem. Za dob Římského impéria se pak Rýže pěstovala okolo celého Středozemního moře, v jižní Evropě, jižní Africe a v Egyptě. Výnosy těchto rýžových plantáží však nikdy nebyly tak vysoké, jako na plantážích v Číně nebo Indii.
Klasická rýžová pole, jak je dnes známe, vymysleli v Číně. Uměle vyrobené vodní nádrže jsou zavlažovány mnohdy unikátním zavlažovacím systémem. Voda při pěstování rýže je tak využívána ze 100 procent a navíc působí jako pesticid, protože nedovoluje růst plevele v těsné blízkosti rostlinek rýže, a proto jsou rostliny rýže silné a zdravé.
V pozdním středověku však střední Evropa obvinila pěstitele rýže, za rozšíření malárie. V té době si lidé mysleli, že stojaté vody rýžových polí jsou ideálním místem, kde moskyti kladou svá vajíčka. Mnoho měst pak odrazovalo své obyvatele od pěstování rýže, jako součást preventivních opatření proti malárii.
V 16.století evropští osadníci přivezli rýži do Severní Ameriky. Pěstování rýže se pak v Americe rozmohlo nejvíce na území Kalifornie. Rýži sebou přivezli rovněž afričtí otroci a rýže se šířila do všech vhodných částí Ameriky, kde podnebí vyhovovalo jejímu pěstování. Po občanské válce v 18.století se rýže pěstuje již také ve státech Luisiana, Mississippi a Texasu. I přesto, že se pěstování rýže tolik rozmohlo, zůstali evropané i američané u tradičních potravin jako jsou těstoviny a chléb. Rýže se stále v největším množství konzumovala v Asii a jižní Africe.
Dnes patří rýže k jedněm z nejlevnějších a nejrozšířenějších potravin. Kromě surové rýže dnes na trhu můžeme nalézt různé rýžové výrobky. Rýžový chléb, rýžové pečivo neboli rýžové ovoce, známé spíše jako japonská nebo čínská směs, rýžové nudle, rýžový papír, saké (rýžové víno), arrak (pálenka z rýže), raciolky a podobně.
Vaříme rýži
Rýži můžeme vařit, napařovat a tím ji změkčit, aby byla lehce poživatelná a chutná. Takto upravenou rýži můžeme jíst samostatně a nebo dále upravovat. Nejčastěji rýži jíme s omáčkami, zeleninou a nebo například jako rýžové pudinky. Rýži můžeme rozdrtit v prach a použít k výrobě rýžových nudlí.
Druhy rýže
Rýže má velké množství kultivarů a druhů. Ty se liší podle místa pěstování a podle vhodnosti použití. Nejznámější druhy jsou Basmati, Arborio, jasmínová a divoká. Těmto, i některým dalším druhům rýže věnujeme další článek o rýži.
Těšte se tedy na další článek o rýži a do té doby můžete přidat váš oblíbený nebo nějaký velmi zajímavý recept s rýží, prostřednictvím
tohoto formuláře a podělit se o něj s ostatními čtenáři Vaření.cz.
Foto:
Profimedia.cz