Ukrajinský kyjevský kotlet

Recept na známou velmi chutnou šťavnatou ukrajinskou pochoutku. Kuřecí prsa vykostíme a ponecháme horní část křídlové kosti, potom maso naplníme bylinkovým máslem, uzavřeme, obalíme v trojobalu a osmažíme.


2.820x
45 min
1×

Ingredience

400 mlslunečnicový olej na smažení
2 kspřední díl kuřete bez kůže s křídlovou kostí

podle chuti

sůl
1 lžičkacukr krystal
čerstvě mletý černý pepř

na obalení

2 ksvejce
hladká mouka
jemná strouhanka

náplň

100 gmáslo
1 kscitron
2 lžícepetrželová nať
2 lžičkydijonská hořčice

na potření

4 plátkymáslo

příloha

400 gbrambory
200 gzelený hrášek
200 gčerstvá mrkev

na ozdobu

4 plátkycitron
1 ksčerstvá kapie

Postup přípravy

Přední díl kuřete překrojíme po délce a ještě šikmo příčně. Z křidélka ponecháme jeho horní část, čímž vznikne kotlet, prsní část úplně vykostíme a odstraníme kůži. Maso na kotletě ostrým nožem rozevřeme podélně, omyjeme a osušíme.

Kuřecí kotlet osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a odložíme zatím bokem, než připravíme bylinkové máslo. V misce rozmícháme změklé čerstvé máslo se solí, mletým černým pepřem, posekanou čerstvou petrželovou natí, dijonskou hořčicí a citronovou šťávou.

Z ochuceného másla vytvarujeme hranolky o hraně 4 x 1 x 1 cm a odložíme do mrazničky, aby ztuhly. Ztuhlé hranolky vložíme do prsou, obalíme napevno masem, uzavřeme kovovými jehlicemi nebo párátky, obalíme v trojobalu a odložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky. Před smažením dáme ještě na 15 minut do mrazničky. Tím zabezpečíme, že bylinkové máslo ze smažených prsou nevyteče.

Očištěnou mrkev pokrájíme na malé kostky, brambory na tenké plátky a ty potom na bramborovou slámu. Mrkev a hrášek uvaříme al dente v osolené vroucí vodě ochucené citronovou šťávou a cukrem a scedíme. Bramborovou slámou, osušíme, vysteleme čajové sítko slámou, smažíme v rozpáleném oleji dorůžova a vyklopíme odsát od přebytečného tuku na papírovou utěrku. Tímto způsobem vytvoříme jakési hnízda z bramborové slámy.

Kuřecí kyjevské kotlety vložíme před smažením na 15 minut do mrazničky - máslo potom při smažení nevyteče, vybereme a vkládáme do hlubší vrstvy rozpáleného oleje. Když je jedna strana smažená do zlato-žluta, obrátíme, stáhneme plamen na polovinu a dosmažíme.

Kotlety dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou utěrku. Takto připravené kuřecí prso je velmi šťavnaté a výborné ochucené bylinkovým máslem. Na talíř položíme hotový kyjevský kotlet, obložíme hráškem a mrkví, na kterou jsme dali tenké plátky másla a bramborovými hnízdy, obložíme připravenou mrkví a hráškem, dekorujeme kolečky citronu a kapií. Kyjevský kotlet podáváme horký jako hlavní chod.

Kyjevský kotlet je mimořádně oblíbený nejen na Ukrajině, ale i v celém světě, proto existuje množství obměn. V Americe se dokonce připravuje tímto způsobem vepřová kotleta s ponechanou kostí. Pravý kyjevský kotlet je však z kuřecích prsou s ponechanou křídlovou kostí a nesmí chybět na žádném jídelním lístku lepší restaurace v celém světě.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ukrajinský kyjevský kotlet

Zpět na recept