Tradiční dršťkový guláš z Porta

Tradiční, syté a zcela typické jídlo starobylého města Porto a portugalské kuchyně.


0.00x

Ingredience

směs

300 gtelecí dršťky
1 kstelecí hlava
200 guzená šunka nebo klobása
200 gvepřová klobása
0.5 ksvepřová hlava
0.5 kskuře
500 gmáslové bílé fazole
2 kscibule
4 ksnakrájená mrkev
3 lžícečervená papríka
3 ksvětší bobkový list
2 lžičkydrcený kmín

podle chuti

0.5 kscitron
1 lžíceśůl
1 lžičkamletý červný pepř

podle potřeby

2 lžícesádlo
1 svazekhladkolistá petrželka
3 lžíceolivový olej na pokapání

Postup přípravy

Toto jídlo se obvykle skládá z telecích drštěk, bílých fazolí, uzené šunky a vepřové klobásy, nechybí vepřové a telecí kližky, vepřové a kuřecí maso, cibule, mrkev a různé druhy koření, především červená paprika a kmín.


Fazole namočíme přes noc, dršťky důkladně očistíme, opláchneme, smícháme se solí a citronovou šťávou a vaříme ve větším hrnci s osolenou vodou. Portugalci dále pro tento pokrm vaří celou očištěnou telecí hlavu, zbývající maso a kuře pak vaří zvlášť. Veškeré maso se vaří do důkladného změknutí, aby se dalo snadno oddělit a nasekat na menší kousky. Fazole pak uvaříme v hrnci s vodou spolu s mrkví a cibulí, které jsme nakrájeli na větší kusy. V kastrolu pak opečeme cibuli na sádle, přidáme uvařenou zeleninu, fazole a všechno maso. přidáme červenou papriku, pepř, bobkový list, kmín a petrželku, trochu podlijeme a dusíme. Nakonec zakápneme olivovým olejem a občas promícháváme do zhoustnutí.


Tradiční dršťkový guláš z Porta se podává tradičně v porcelánové míse s bílou rýží jako přílohou, ale chutnat bude i s chlebem.


Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!


Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.


Nejlepší


Zbylo vám maso od oběda? Užijte ho v dalších receptech


Zbylo vám pečené kuřecí maso z předešlého oběda? Nevíte, co s pár kousky uzeného nebo trhaného vepřového masa? Zkuste užít suroviny do dalších pokrmů, ušetříte a dobře si pochutnáte.


Zbylo

user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční dršťkový guláš z Porta

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Portugalská