Tradiční, syté a zcela typické jídlo starobylého města Porto a portugalské kuchyně.
směs | |
---|---|
300 g | telecí dršťky |
1 ks | telecí hlava |
200 g | uzená šunka nebo klobása |
200 g | vepřová klobása |
0.5 ks | vepřová hlava |
0.5 ks | kuře |
500 g | máslové fazole |
2 ks | cibule |
4 ks | nakrájená mrkev |
3 lžíce | paprika červená |
3 ks | bobkový list |
2 lžičky | drcený kmín |
podle chuti | |
0.5 ks | citron |
1 lžíce | sůl |
1 lžička | mletý červný pepř |
podle potřeby | |
2 lžíce | sádlo |
1 svazek | hladkolistá petržel |
3 lžíce | olivový olej |
Toto jídlo se obvykle skládá z telecích drštěk, bílých fazolí, uzené šunky a vepřové klobásy, nechybí vepřové a telecí kližky, vepřové a kuřecí maso, cibule, mrkev a různé druhy koření, především červená paprika a kmín.
Fazole namočíme přes noc, dršťky důkladně očistíme, opláchneme, smícháme se solí a citronovou šťávou a vaříme ve větším hrnci s osolenou vodou. Portugalci dále pro tento pokrm vaří celou očištěnou telecí hlavu, zbývající maso a kuře pak vaří zvlášť. Veškeré maso se vaří do důkladného změknutí, aby se dalo snadno oddělit a nasekat na menší kousky. Fazole pak uvaříme v hrnci s vodou spolu s mrkví a cibulí, které jsme nakrájeli na větší kusy. V kastrolu pak opečeme cibuli na sádle, přidáme uvařenou zeleninu, fazole a všechno maso. přidáme červenou papriku, pepř, bobkový list, kmín a petrželku, trochu podlijeme a dusíme. Nakonec zakápneme olivovým olejem a občas promícháváme do zhoustnutí.
Tradiční dršťkový guláš z Porta se podává tradičně v porcelánové míse s bílou rýží jako přílohou, ale chutnat bude i s chlebem.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Zbylo vám maso od oběda? Užijte ho v dalších receptech
Zbylo vám pečené kuřecí maso z předešlého oběda? Nevíte, co s pár kousky uzeného nebo trhaného vepřového masa? Zkuste užít suroviny do dalších pokrmů, ušetříte a dobře si pochutnáte.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena