Recept na smetanovou omáčku z čerstvých hříbků. Je rychlá, krémová a s domácím knedlíkem naprosto dokonalá.
4 lžíce | máslo |
2 lžíce | hladká mouka |
0.8 l | zeleninový vývar |
1 kelímek | smetana ke šlehání (33%) |
1 ks | cibule šalotka |
2-3 stroužky | česnek |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
kmín | |
jablečný ocet | |
čerstvě mletý pepř |
Hříbky očistíme a nakrájíme na kousky o velikosti, jak máme rádi. Cibuli s česnekem oloupeme a obojí nasekáme nadrobno. Přichystáme si také silný zeleninový vývar.
V hrnci rozpálíme máslo a vsypeme cibuli. Za častého míchání orestujeme společně s kmínem. Poté přidáme česnek, necháme je krátce rozvonět, aby nezhořkl. Vsypeme houby a opět orestujeme. Zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem, ale také smetanou. Vše přivedeme k varu a za mírného probublávání povaříme do změknutí hub. Podle potřeby houbovou omáčku ještě zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, nebo naopak zředíme vývarem. Na závěr houbovou omáčku podle chuti osolíme, opepříme a okyselíme (jablečný ocet, citron apod.).
Rychlou houbovou omáčku podáváme s knedlíkem, ideálně domácím.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena