1 hrnek | tarhoňa | |
2 lžíce | olej ze sušených rajčat | |
4-6 lžic | parmazán | |
4 ks | rajčata | |
2-3 ks | bílá paprika | |
1-2 ks | okurka salátová | |
podle chuti | ||
---|---|---|
ocet balsamico | ||
sůl | ||
mletý barevný pepř |
1. Tarhoňu uvaříme v osolené vodě, až je al dente. Poté ji scedíme a promícháme s olivovým či jiným oblíbeným olejem. Já použila ochucený olej ze sušených rajčat, ten je úplně nejlepší. Necháme vychladnout.
2. Mezitím, co se nám tarhoňa vaří, očistíme si zeleninu a nakrájíme na kousky. Množství zeleniny je na nás, já ji dala možná i o něco víc než je uvedeno v ingrediencích.
3. Tarhoňu poté promícháme se zeleninou, podle chuti osolíme, opepříme, zakápneme balsamikovým či jiným octem a promícháme. Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán. A máme hotovo.
4. Letní zeleninový salát s tarhoňou podáváme za studena, skvěle poslouží i jako oběd do práce, školy, případně si jej můžeme vzít na letní piknik či jako svačinku na cesty.
Videorecept: Zeleninový salát podle Anny
Univerzální recept na zeleninový salát, který můžete udělat i 100× jinak. Vypadá i chutná skvěle.
Halloumi – perfektní sýr do letních salátů i na gril
Už jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.
Quinoa: Jak si na ní pochutnat?
V posledních letech se stala quinoa velmi oblíbenou surovinou i v našich kuchyních, a to především díky nutričním hodnotám a snadné přípravě. Z této bezlepkové suroviny se používají nejčastěji celá semena, ale mele se také na mouku. Je skvělým zdrojem vitamínů a obsahuje též vysoké procento rostlinných bílkovin.