V posledních letech se stala quinoa velmi oblíbenou surovinou i v našich kuchyních, a to především díky nutričním hodnotám a snadné přípravě. Z této bezlepkové suroviny se používají nejčastěji celá semena, ale mele se také na mouku. Je skvělým zdrojem vitamínů a obsahuje též vysoké procento rostlinných bílkovin.
Quinoa neboli merlík čilský pochází původně z Jižní Ameriky, kde si ji Inkové pěstovali již před 5000 lety, protože se tato nenáročná rostlina dokázala přizpůsobit i podnebí v horských oblastech. Ne nadarmo tedy dostala tato plodina název quinoa, v překladu "matka zrno". Vzhledem k nutričním hodnotám je quinoa zařazována mezi superpotraviny.
Obsahuje vysoké procento rostlinných bílkovin, komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, vlákninu, antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny, množství vitamínů, zejména riboflavin, kyselinu listovou, thiamin, vitamíny ze skupiny B, také C a E, beta-karoten, dále také obsahuje vápník, železo, hořčík, zinek a především neobsahuje lepek. Je také zdrojem základních aminokyselin, tedy velmi vhodná pro vegany a vegetariány.
Z merlíku se dají jíst dokonce i listy a lze je použít například do salátu, v našich podmínkách ovšem pravděpodobně seženete jen semena, která však mají všestranné využití. Připravíte z nich výživné kaše, přílohy, dále se dá využívat jako běžná obilnina, tedy lze ji namlít na mouku a používat i na pečení chleba, pečiva, sušenek, samostatně z ní upečete i bezlepkovou pizzu či muffiny. Zkuste třeba tento recept na Cuketové muffiny s quinoou. Můžete s ní zahustit i polévky, připravovat saláty či sladká jídla, zapékat, v původní oblasti z ní dokonce vyrábí i pálenku.
Vybírat můžete ze tří druhů, nejčastěji se setkáte s bílou quinoou, ta je nejjemnější, s máslovou chutí, skvělá je však i červená s oříškovým nádechem a chuťově nejvýraznější z nich je černá. Červená a černá quinoa jsou též křupavější než bílá varianta. Z hlediska nutričních hodnot jsou však všechny druhy stejné.
Nejčastěji se quinoa vaří jako příloha, zde je tedy dobré namočit semena předem do studené vody na zhruba 15 minut a následně scedit. Poté dáme do hrnce na jeden díl quinoy dva díly vývaru. Lze ji vařit i v osolené vodě, s vývarem však bude chutnější. Poté se vaří asi 20 minut, kdy vstřebá veškerou vodu a bude tak akorát na skus. Nezapomeňme na promíchávání, aby se quinoa nepřipálila.
U některých pokrmů, jako například při přípravě pizzy z quinoy, se bude příprava trochu lišit, ale případná specifika budou vždy uvedena v daném receptu.
Nebojte se tedy zařadit quinou do svého jídelníčku. Připravíte ji snadno a rychle na slano i na sladko, skvělá je i pro lidi trpící celiakií či alergii na lepek, pro vegany i vegetariány, díky vysokému podílu bílkovin ji oceníte i při redukci váhy. Quinoa je zkrátka skvělou kombinací kvalitního zdroje energie, nutričně hodnotných živin a stavebních látek.
Chcete začít jíst zdravěji? Se salátem z červené rýže a quinoy nešlápnete vedle
S novým rokem přichází i snaha o lehčí a zdravější jídelníček, k čemuž neodmyslitelně patří saláty. Dnes si podle dalšího videoreceptu připravíme výborný salát s nutričně nabitými surovinami a osvěžující citrusovou zálivkou.
Videorecept: Energetické sušenky - zdravé mlsání nejen na cesty
Snídaně, svačinka na cesty, ale i mlsání, když potřebujete zahnat chuť na sladké. Protože mlsat se dá i zdravě, nevěříte? Vyzkoušejte náš recept na sušenky z ovesných vloček, banánu, kokosu a sušeného ovoce, doslova vás nabijí energií!
Pohanka nemusí být jen nudnou surovinou. Vyzkoušejte videorecept na chutný pohankový pudink!
Super tip na zdravou snídani. Jen tři suroviny jsou potřeba k přípravě pohankového pudinku, který je navíc bezlepkový. Ovoce můžeme libovolně nakombinovat, zvolit podle sezóny, případně použít ovoce kompotované. Tak směle do toho, recept je velmi jednoduchý.
(doba přípravy 60 min)
Foto: Shutterstock.com
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena