podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
oregano | ||
drcený tymián | ||
tacos | ||
směs | ||
1 ks | vejce | |
2 hrnky | květák | |
1 hrnek | tvrdý sýr |
Květák očistíme, odstraníme košťál a růžičky nastrouháme na hrubém struhadle. Na suché pánvi a při střední teplotě květák za občasného míchání zvolna restujeme asi 15 minut, dokud nebudou kousky měkké a suché. Pak pánev odstavíme z tepla a opražený květák necháme vychladnout. Tvrdý a nepříliš slaný sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Troubu předehřejeme na 220 °C.
V míse rozšleháme vejce, ke kterému vmícháme sýr a opražený květák. Plech vyložíme pečícím papírem, do středu vyklopíme směs z mísy a mokrýma rukama vytvarujeme kulatou placku vysokou asi 1 cm, kterou pečeme v předehřáté troubě přibližně 20 minut. Po upečení stáhneme pečící papír s plackou z plechu stranou a necháme ji na papíru asi 3 minuty zchladnout. Pak květákovou placku překlopíme na prkénko a papír opatrně sloupneme.
Dále květákovou placku pro přípravu pizzy potřeme sladkým kečupem a poklademe oblíbenými ingrediencemi - šunkou, rajčaty apod., posypeme sýrem a zapečeme při 220 °C ještě dalších 10 minut. Pro další variantu květákové placky můžeme základní směs před pečením ochutit kořením tacos, oreganem nebo tymiánem (solíme jen opatrně) a placku plnit jako tortillu, nebo upéci více placek a podávat je jen tak na chuť.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
Bramborové placky s červeným zelím krok za krokem
Bramborové placky plněné červeným zelím jsou lahodným pokrmem, který spojuje křupavost a chuť brambor s pikantním a sladkým aroma červeného zelí. Tento recept je ideálním doplňkem pro vegetariány i všechny milovníky dobrého jídla.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena