Máte rádi chipsy? A zkoušeli jste jejich zdravější variantu z domácí zeleniny? Jejich příprava není náročná a jsou opravdu dobré.
podle chuti | |
---|---|
česnek | |
sůl | |
bylinky | |
koření | |
podle potřeby | |
celer | |
mrkev | |
petržel | |
olivový olej | |
bílá ředkev | |
žlutá cuketa |
Zeleninu oškrábeme a oloupeme podle potřeby. Já použila mrkev, petržel, celer, kulatou žlutou cuketu a bílou ředkev. Vše nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky, které prosolíme a necháme na 30 minut vypotit. Pak ze zeleniny vymačkáme přebytečnou tekutinu. Plátky zeleniny poklademe na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se navzájem nepřekrývaly. V misce si rozmícháme olivový olej, prolisovaný česnek, koření a bylinky. Chuti se meze nekladou, takže použijeme to, co máme rádi. Lze použít mletou papriku, chilli, čerstvě mletý pepř, oregano, tymián a jiné. Olejem pokapeme či potřeme zeleninové plátky a můžeme péct. Domácí zeleninové chipsy pečeme při teplotě 180 °C cca 12 minut. Poté teplotu snížíme na 140 °C a dopékáme podle potřeby. Chipsy během pečení často kontrolujeme, aby se nespálily. Vždy záleží na hrubosti plátků. Domácí zeleninové chipsy podáváme jako zdravou chuťovku, která zachutná i dětem. Podle chuti je můžeme ještě maličko osolit. Konzumujeme nejlépe ihned, díky soli mají chipsy tendenci vlhnout.
Život bez masa: Staňte se na pár dní vegetariánem
Vegetariáni se často potýkají s nepochopením a jednou z obvyklých otázek, která směrem k nim vychází z úst masožravců, je "A co jako jíš?" Pokrmy bez masa, to nejsou jen nudné saláty a zelenina bez chuti, ale i nápadité a do detailu propracované recepty ze zdravých a plnohodnotných surovin. Máme pro vás 12 tipů na hlavní jídlo ve vegetariánské verzi.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena