Domácí zeleninové chipsy

Máte rádi chipsy? A zkoušeli jste jejich zdravější variantu z domácí zeleniny? Jejich příprava není náročná a jsou opravdu dobré.


5.02x
45 min

Postup přípravy

Zeleninu oškrábeme a oloupeme podle potřeby. Já použila mrkev, petržel, celer, kulatou žlutou cuketu a bílou ředkev. Vše nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky, které prosolíme a necháme na 30 minut vypotit. Pak ze zeleniny vymačkáme přebytečnou tekutinu.

Plátky zeleniny poklademe na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se navzájem nepřekrývaly.

V misce si rozmícháme olivový olej, prolisovaný česnek, koření a bylinky. Chuti se meze nekladou, takže použijeme to, co máme rádi. Lze použít mletou papriku, chilli, čerstvě mletý pepř, oregano, tymián a jiné. Olejem pokapeme či potřeme zeleninové plátky a můžeme péct.

Domácí zeleninové chipsy pečeme při teplotě 180 °C cca 12 minut. Poté teplotu snížíme na 140 °C a dopékáme podle potřeby. Chipsy během pečení často kontrolujeme, aby se nespálily. Vždy záleží na hrubosti plátků.

Domácí zeleninové chipsy podáváme jako zdravou chuťovku, která zachutná i dětem. Podle chuti je můžeme ještě maličko osolit. Konzumujeme nejlépe ihned, díky soli mají chipsy tendenci vlhnout.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí zeleninové chipsy

Zpět na recept