Dietní celozrnná žemlovka

Dietní recept na českou klasiku známou hlavně z dob mládí.


4.36x
35 min

Postup přípravy

Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Jablka oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z nich vodu. Tvaroh smícháme s 2 vejci a osladíme medem podle chuti. V další misce dobře rozšleháme vejce, mléko a med. Celozrnnou veku nakrájíme na plátky.

V rozšlehaných vejcích s mlékem namáčíme plátky veky, které klademe jako první vrstvu do formy. Dále na plátky veky rozprostřeme půlku tvarohu, půlku nastrouhaných jablek a posypeme skořicí. Potom opět položíme vrstvu veky, následuje tvaroh, nastrouhaná jablka a poprášíme skořicí.

Žemlovku pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi třičtvrtě hodiny až hodinu. Já sama peču žemlovku v remosce. Při pečení v remosce musíme dávat pozor, protože směs snadno naběhne, může se přilepit k pečícímu víku a potom následně připálit.

Dietní celozrnnou žemlovku můžeme podávat za tepla jako hlavní chod či za studena jako výborný dezert.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dietní celozrnná žemlovka

Zpět na recept