500 g | vepřová kýta | |
4 špetky | sůl | |
2 lžičky | mletý kmín | |
1 lžíce | sádlo | |
8 ks | brambory | |
2 lžičky | sůl | |
1 lžička | sušený česnek | |
1 lžíce | koření na americké brambory | |
10 ks | mrkev |
Kýtu omyjeme, osolíme, potřeme sypaným kmínem a pečeme na kousku sádla v pekáčku v troubě nebo v remosce, za občasného podlévání. V půlce pečení otočíme, aby maso bylo dozlatova opečené z obou stran a mělo na povrchu křupavou kůrku. Pečeme pomalu, maso by mělo být hodně měkké, ne tuhé.
Brambory uvaříme ve slupce, poté slijeme a vsypeme na pánev, osolíme, přidáme sušený česnek a koření na americké brambory a dozlatova opékáme. Mrkev oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vaříme v mírně osolené vodě do poloměkka, poté taktéž opečeme na pánvi. Podáváme přelité šťávou z výpeku, můžeme si dopřát i sklenku červeného vína.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky
Dlouholetý šéfkuchař Café Colore Luboš Leopold radí, jak udělat co nejchutnější šťouchané brambory. Stačí máslo, šalotka a brambory, které vám zbyly například z přípravy salátu.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena