3-4 stroužky | česnek | |
1 ks | cibule | |
4 ks | rajče | |
1 špetka | bazalka | |
1 lžička | libeček | |
1 špetka | oregano | |
1 lžíce | olivový olej | |
200 ml | zeleninový vývar | |
300 ml | rajčatové pyré | |
1 plechovka | sterilovaná cizrna | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
třtinový cukr | ||
podle potřeby | ||
hraška |
1. Cizrnu slijeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na menší kousky, rajčata můžeme předem spařit a oloupat, nám ale slupky nevadí, takže je nechávám.
2. V hrnci rozehřejeme olivový olej a cibuli dozlatova osmahneme. Přidáme česnekové plátky a necháme jen krátce rozvonět. Poté přidáme rajčata, cizrnu, veškeré koření a zalijeme zeleninovým vývarem a rajčatovým pyré. Za občasného míchání povaříme, stačí 15 - 20 minut. Pokud je potřeba, můžeme omáčku ještě zahustit jíškou nebo hraškou, ale většinou není potřeba, většina vody se vyvaří. Cizrnu v rajčatové omáčce dochutíme solí, pepřem a troškou cukru.
3. Cizrnu v rajčatové omáčce podáváme samostatně jako hlavní chod, jedlíci mohou přikusovat čerstvý chléb.
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
Jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem
Poctivý babiččin recept na plněné papriky s voňavou rajskou omáčkou. Podle našeho FOTONÁVODU ho jistě zvládnou uvařit i ti, kteří v kuchyni teprve začínají. A jaká je to dobrota!
Se zeleninou se dá při vaření kouzlit. Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat
Rajčata jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pokud milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty, máme pro vás tipy na zpracování a výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát ve spoustě podob.