Výborné pesto z čerstvé bazalky, které se hodí jen tak na křupavý chléb, k těstovinám a k dochucování spousty pokrmů.
4 hrstě | bazalka |
150-200 ml | olivový olej |
80 g | kešu ořechy |
100 g | parmazán |
1-2 stroužky | česnek |
1-2 špetky | sůl |
Listy bazalky zblanšírujeme, vložíme je na půl minutky do vroucí vody, ihned je vyndáme a vložíme do misky se studenou vodou a ledem. Teplotní šok způsobí to, že lístky si zachovají barvu.
Bazalku dobře osušíme. Česnek oloupeme a najemno nasekáme a vložíme spolu s listy, nastrouhaným parmazánem a kešu oříšky do mixéru. Rozmixujeme, osolíme a postupně přiléváme olivový olej. Takto připravené bazalkové pesto používáme k dochucování pokrmů, k těstovinám, na pečivo a jednoduše tak, jak nám chutná.
Bazalka jako koření i lék: Znáte její odrůdy?
V našem jídelníčku se stále častěji objevuje bazalka, bylina výrazné vůně a chuti. Známe ji především z italské kuchyně, ve které je téměř nepostradatelná. Přinášíme vám proto první díl seriálu o bazalce, ve kterém se dozvíte o odrůdách bazalky. Které se hodí do kuchyně, případně jsou naopak ozdobné.
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Zkuste to netradičně: Pesto z mrkvové natě krok za krokem
Mrkvovou nať nevyhazujte a zkuste si z ní udělat vynikající pesto. Příprava je jednoduchá a hotové pesto můžete použít do těstovin, na topinku nebo do tyčinek.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena