4 hrstě | bazalka | |
150-200 ml | olivový olej | |
80 g | kešu ořechy | |
100 g | parmazán | |
1-2 stroužky | česnek | |
1-2 špetky | sůl |
Listy bazalky zblanšírujeme, vložíme je na půl minutky do vroucí vody, ihned je vyndáme a vložíme do misky se studenou vodou a ledem. Teplotní šok způsobí to, že lístky si zachovají barvu.
Bazalku dobře osušíme. Česnek oloupeme a najemno nasekáme a vložíme spolu s listy, nastrouhaným parmazánem a kešu oříšky do mixéru. Rozmixujeme, osolíme a postupně přiléváme olivový olej. Takto připravené bazalkové pesto používáme k dochucování pokrmů, k těstovinám, na pečivo a jednoduše tak, jak nám chutná.
Bazalka jako koření i lék: Znáte její odrůdy?
V našem jídelníčku se stále častěji objevuje bazalka, bylina výrazné vůně a chuti. Známe ji především z italské kuchyně, ve které je téměř nepostradatelná. Přinášíme vám proto první díl seriálu o bazalce, ve kterém se dozvíte o odrůdách bazalky. Které se hodí do kuchyně, případně jsou naopak ozdobné.
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Zkuste to netradičně: Pesto z mrkvové natě krok za krokem
Mrkvovou nať nevyhazujte a zkuste si z ní udělat vynikající pesto. Příprava je jednoduchá a hotové pesto můžete použít do těstovin, na topinku nebo do tyčinek.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena