V našem jídelníčku se stále častěji objevuje bazalka, bylina výrazné vůně a chuti. Známe ji především z italské kuchyně, ve které je téměř nepostradatelná. Přinášíme vám proto první díl seriálu o bazalce, ve kterém se dozvíte o odrůdách bazalky. Které se hodí do kuchyně, případně jsou naopak ozdobné.
Zmínky o jejím původu jsou již ve staroindických mýtech a legendách ze 4. až 6. století. Do Evropy se ale dostala až v 16. století přes Tichý oceán z Indie a dnešního Íránu. Popisována je i v nejstarších evropských bylinářích. Bazalka je označována za bylinku králů. Král je dokonce překlad řeckého slova basileum. Tato rostlina je opravdu hodna královského jména a je štěstím, že nebyla zapomenuta a byla objevena i u nás. Až sami podlehnete jejímu kouzlu a chuti, poznáte, že je opravdu bylinkou královskou a v kuchyni jen těžko nahraditelnou jiným kořením. Její uplatnění je ale daleko širší. Používá se v domácí kosmetice, lékařství a lidovém léčitelství, destiláty z natě slouží k výrobě voňavek a éterických olejů. Bazalka je též rostlinou okrasnou a dekorativní.
Bazalka je bylina čeledi hluchavkovitých, která se pěstuje v několika odrůdách. Ty se od sebe liší svou velikostí, barvou listů a mohou mít i jemně odlišnou vůni a chuť. Jejich účinky a použití jsou ale téměř stejné.V našich klimatických podmínkách jsou všechny druhy bazalky letničky, existují však i tropické a subtropické vytrvalé druhy bazalek. Bazalka se pěstuje několik staletí po celém světě a za stovky let bylo vyšlechtěno již na 60 různých kulturních forem této rostliny. U nás se nejčastěji pěstuje bazalka pravá, s typicky vejčitými listy a pronikavou nasládlou vůní. Dorůstá výšky až 50 cm, má čtyřhrannou, vzpřímenou lodyhu. Její lístky jsou vejčité a lesklé, ve spodní části lodyhy větší a mají pilovitý okraj. Směrem k horní části se lístky zmenšují. Bylina rozkvétá na konci lodyhy, její kvítky jsou drobné a bílé. Květy tvoří celé klasy, které rozkvétají od července do srpna.
Nejčastěji používanou a nejvíce pěstovanou je již zmíněná bazalka pravá. Za zmínku ale stojí připomenout i několik dalších odrůd, které jsou nádherné i napohled a kromě jejich využití v kuchyni, mohou být ozdobou našich balkónů a okrasou okenních truhlíků. Radost si můžeme udělat i květináčkem bazalky například v kuchyni, kam bazalka bezpochyby patří. Odrůdy "Purple opaal" a "Dark opaal", bazalky červenolisté jsou odrůdami dekorativními, vhodné do květináčů a truhlíků. Podobná, ale trochu větší je kadeřavá odrůda "Purple ruffles". Její listy jsou tmavě purpurové zkadeřené, se zubatým okrajem, květy jsou růžové. Bazalka, pojmenovaná Siamskou královnou - "Siams queen", má listy lesklé a trochu hrubší a upoutá vás svými shluky tmavě fialových květů. Široké a silně aromatické listy jsou typické pro salátovou bazalku "Dark green" a křehké listy, s bublinatým povrchem má druh, též salátový, "Lettuce leaf". Bazalkou naopak s drobnými zelenými lístky a velmi atraktivní je "Compakt". Často je pěstovaná u nás, jako rostlina dekorativní, vhodná do květináčků a hrnků. Mezi české odrůdy patří také zelenolistá, keříčkovitě rostoucí "Ohře"a "Litra". Zvláštností se může pochlubit dekorativní rostlinka s lehkou vůní skořice. Je jí "Cianamonette", skořicová bazalka s výraznými olivově zelenými listy, přitom lodyhy jsou barvy purpurové a květy krásně růžové.Výraznou citronovou vůní se pyšní citronová bazalka "Lime". Její název napovídá, že se dá použít k přípravě nápojů, úpravě ryb a salátů. Výtečná do čajů a nápojů je také odrůda "Blue spice", modrá vůně. Voní po skořici, vanilce a citronu, její aroma nám může také připomínat perníkové koření. Listy má drobné a zelené, lodyhy purpurové, květy růžové. Středního vzrůstu s kořenitou vůní, s velmi hustým květenstvím, vhodná do záhonů a truhlíků je bazalka "Level". Bazalka pravá "Genovese" se chlubí zelenými širokými listy a výrazně aromatickou natí. V dalším se díle seriálu o bazalce si povíme něco o pověrách a dozvíte se, jaké jsou léčivé vlastnosti bazalky.
Videorecept: Rajčatový krém s bazalkou ve zdravém podání
Bez smetany, bez mouky, pouze rajčata, cibule, česnek a čerstvé bylinky. Tak dělají v karlínské Polévkárně tomatový krém, jehož recept nám prozradila šéfkuchařka Tinatini Ketiladze.
Recept na domácí bazalkové pesto krok za krokem
Výroba domácího pesta není vůbec složitá a výsledek je úžasný! Proto vám dnes přinášíme FOTOPOSTUP krok za krokem, díky kterému se recept na domácí pesto podaří na jedničku.
Bazalka si konečně našla své místo i v české kuchyni. S oblibou ji používají hospodyňky v mnoha domácnostech. Možná ale netuší, že používají nejen koření, ale i bylinu, která má moc léčivou a symbolickou.
Foto: Profimedia.cz
autor Dana
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena