Mirin je slazené japonské rýžové víno. Používá se především jako ochucovadlo při vaření. Někdy bývá nazýváno jako slazené saké, což v podstatě je. Mirin se však nikdy nepije samotný, používá se výhradně na vaření.
Mirin je bílé až zlatavé víno. Má nízký obsah alkoholu, obvykle 13 - 15% a jemnou nasládlou chuť.
Víno mirin se používá především v japonské a asijské kuchyni do omáček, jako příloha k suši, pod maso, ke grilovaným rybám nebo u ryb, kde chceme odstranit nepříjemné rybí aroma. Mirin můžeme přidat přímo do vařeného jídla a krátce povařit, přičemž alkohol samozřejmě vyprchá. Pokud chceme alkohol zachovat, přidáme víno až do hotového pokrmu.
Mirin se také používá tam, kde potřebujeme nahradit sójovou omáčku a cukr. Víno se obvykle dá koupit ve specializovaných obchodech a asijskými surovinami nebo velkých hypermarketech s oddělením pro labužníky. Náhradou za mirin může být suché sherry s trochou cukru.