Maki, nigiri a obrácené sushi

Recept na japonské národní jídlo sushi v provedení maki, nigiri a calyfornya rols.


4.820x
120 min
3×

Postup přípravy

Základní surovinou sushi je kulatozrnná japonská rýže NISHIKI, která je přirozeně velmi lepivá. Rýži si připravíme tak, že dva hrnky nishiki vsypeme do cedníku a propíráme tak dlouho, dokud neodtéká čistá voda. Poté rýži vsypeme do hrnce a zalijeme 2,4 hrnku čisté studené vody. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut odstát. Poté přivedeme k varu a plamen ztlumíme na minimum. Vaříme zhruba 20 minut do změknutí rýže. Po dobu vaření nezvedáme pokličku a po uvaření necháme pod pokličkou znovu 10 minut odležet.

Uvařenou rýži přesypeme do mísy a podle chuti smícháme s rýžovým octem, cukrem a mirinem tak, aby byla rýže sladkokyselá. Necháme rýži vystydnout a připravíme si suroviny. Do sushi je možno přidat suroviny podle chuti např. kousky syrové ryby (doporučuji jen zkušenějším a z velmi čerstvých a kvalitních ryb), kaviár, nakládanou japonskou ředkev, vaječnou omeletu, to záleží pouze na vaší fantazii.

Nyní můžeme začít tvořit sushi. Připravíme si mísu s vodou, do které si nalijeme trochu rýžového octa. Do takto připraveného roztoku si budeme namáčet ruce při tvorbě rolek, usnadní to manipulaci s lepkavou rýži a zároveň dezinfikuje ruce.

MAKI ZUSHI: Na bambusovou rohožku (nemáte li rohožku, lze použít kus tvrdého papíru obaleného v potravinové folii) si položíme plátek řasy nori, lesklou stranou dolů a na 3/4 řasy naneseme asi 1 cm silnou vrstvu rýže. Na vrchu si necháme trochu volného místa na zabalení rolky. Poté asi v 1/3 potřeme rýži trochou wasabi a přikládáme suroviny dle libosti - surimi tyčinky, proužek salátové okurky a tuňáka. Potřeme vrchní zbylou část řasy vodou, to aby po zabalení držela rolka vcelku a poté pomocí rohože dole uchopíme rolku a jako závitek jí zabalíme. Vzniklou rolku poté necháme chvíli odležet a pak ji mokrým nožem nakrájíme na asi 2 - 3 cm silná kolečka. Maki Zushi podáváme se sojovou omáčkou, ve které si kousky namáčíme. Můžeme zapíjet rýžovým vínem Saké.

NIGIRI ZUSHI: Jsou to malé hrudky rýže, na které se pokládá většinou plátek syrové ryby, vaječná omeleta, uzený uhoř UNAGI, nebo také surimi tyčinka. Já místo syrové ryby přidávám plátky uzeného lososa. Tvoříme tak, že si pomocí polévkové lžíce nabereme do ruky hrudku rýže a vytvoříme z ní podélnou hrudku, vrch hrudky potřeme pastou wasabi a přikládáme výše uvedené suroviny. Pro ozdobu můžeme vzniklé nigiri zushi obtočit proužkem řasy nori.

CALYFORNYA ROLS: Je to obdoba maki zushi, ale tvoříme ji obráceně. Na rohožku si opět položíme plátek řasy nori, na kterou po 3/4 rozložíme asi 1 cm silnou vrstvu rýže. Na rýži poté položíme potravinářskou folii a otočíme dolů. Tím pádem máme na hoře holou řasu nori, kterou v 1/3 potřeme pastou wasabi, a opět přikládáme suroviny dle libosti. Poté opatrně srolujeme. Takto vzniklou rolku můžeme obalit v sezamu. Calyfornya rols nakrájíme na 2 - 3 cm silná kolečka.

Maki, nigiri a obrácené sushi jsou velmi zdravé, chutné a hodí se jak hlavní chod, tak jako příjemné zpestření párty. K sushi se také pojídá japonský růžový nebo žlutý zázvor, který neutralizuje chuť, abyste si mohli každé sousto náležitě užít.

Japonské suroviny můžete sehnat ve specializovaných obchodech na japonskou kuchyni.

Další recepty na silvestrovské pohoštění

user-icon

autor Ishii


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Maki, nigiri a obrácené sushi

Zpět na recept