Jako první si připravíme rýži. Na sushi je potřeba speciální kulatozrnná rýže, kterou zakoupíme ve specializovaných prodejnách, ale i v některých supermarketech. Sushi rýži vysypeme do mísy a propereme ji, dokud z ní bude téct kalná bílá voda. Měli bychom se snažit, aby voda z rýže byla co nejčiřejší. Rýži dáme do hrnce nebo rýžovaru. U této rýže platí pravidlo, že na jeden díl rýže bude potřeba jeden díl studené vody.
V hrnci přivedeme rýži pod pokličkou k varu a ihned ztlumíme oheň na velmi mírný a necháme vařit 15 - 20 minut, dokud se voda nevyvaří. Po celou dobu vaření pokličku nezvedáme a rýži nemícháme. Až bude rýže hotová, necháme ji vychladnout ve větší míse zakryté utěrkou.
Mezitím si nakrájíme avokádo, oloupanou okurku a krabí tyčinky na tenké hranolky dlouhé přibližně 8 cm. Na nigiri budeme potřebovat o něco širší a kratší plátky lososa. Dlouhé asi 6 cm, široké 3 cm a tlusté 0,5 cm. Na ochucení rýže budeme potřebovat 6 lžic rýžového octa, 3 lžíce cukru a 1,5 lžičky soli. Vše smícháme v misce a necháme cukr a sůl rozpustit.
Když rýže vychladne, vlijeme do ní nálev z octa, který jsme si připravili a velmi dobře promícháme vařečkou. Rýže by měla být lehce sladkokyselá. Dále si rozstřihneme řasu Nori na dvě poloviny uprostřed podél drážek. Podložku na balení obalíme potravinářskou fólií, aby se na ní rýže nelepila.
Na California rolls celou řasu pokryjeme asi 0,5 - 1 cm vysokou vrstvou rýže. Rýže by měla být až do krajů, aby pak rolky vypadaly hezky. Aby se vám rýže nelepila na ruce, namáčejte si je ve vodě. Pak to celé posypeme sezamovými semínky a otočíme rýží dolů. Doprostřed uděláme proužek z japonské majonézy (může být i normální česká) a přilepíme tam jeden až dva kusy od každé ingredience - avokádo, okurka a krabí tyčinka. Pomocí podložky srolujeme a pak nakrájíme na 8 kousků. Při krájení si nůž omýváme ve vodě, aby se na něj nelepila rýže.
Na nigiri si z rýže uděláme malé šišaté bochánky. Vezmeme plátek lososa nebo čehokoli jiného, například čerstvý tuňák či avokádo. Zespoda ho trochu pomažeme wasabi a položíme na rýžový bochánek.
California rolls a nigiri sushi podáváme s japonskou sójovou omáčkou (značka Kikkoman je nejlepší) a wasabi.