
V dnešní době je na trhu spousta rozmanitých druhů olejů. Od obyčejného rafinovaného stolního oleje, přes slunečnicový až po olivový. Nejdražší - olivový olej si mnoho z nás odmítá koupit pro svou vysokou cenu a spokojí se s levnějším. Málokdo si ale uvědomuje klady olivového oleje.
Olej vyráběný z oliv je skutečně to nejlepší na trhu s oleji, co můžeme sehnat. Již staří Římané a Řekové věděli, jak je olivový olej skvělý. Starodávné i novodobé jižní národy používali a dodnes používají tento olej snad ke všemu.
Za studena je vhodný do salátů, lze na něm i restovat nebo s ním péct. Je typický svou nezaměnitelnou chutí a vůní. Nejkvalitnější je zelenavý olej z prvního lisování oliv - nese název extra panenský olivový olej.
-> 10 rad jak vybrat dobrý olivový olej
Je ceněný hlavně pro svojí lehkou stravitelnost. Proto je ideální pro použití na všechny možné druhy pokrmů připravované s olejem, nebo na oleji. Pro všechny svoje vlastnosti je olej používán ve středomořské kuchyni a ta je tím pádem považovaná za jednu z nejzdravějších.
Na rozdíl od vína olej časem ztrácí na kvalitě. Špatně skladovaný olej v teple nebo na světle či dokonce na slunci rychle ztrácí kvalitu a své výjimečné chuťové vlastnosti. Ideální teplota skladování je okolo 10 stupňů Celsia.
Jestliže se nám olej vinou chladu zakalí, necháme jej zahřát na pokojovou teplotu. Rychle se mu vrátí jeho průzračnost.
Podle typu zpracování se olej třídí do několika skupin.
Získává se z prvního lisování za studena z nejlepších oliv. Poznátw ho podle jeho zlatozelené barvy a při ochutnání podle lehce nahořklé chuti. Má vynikající chuť i barvu. Je vhodný především do salátů. Při tepelném zpracování se ničí zdraví prospěšné látky.
Získává se také lisováním oliv, které se ale speciálně nevybírají - jako u extra panenského oleje. Má žlutozlatou barvu a vyznačuje se příjemnou chutí. Použití má spíše ve studené kuchyni do salátů nebo na hotové pokrmy - na pizzu, focacciu či do těstovin.
Vyrábí se smícháním rafinovaného oleje s menším množstvím oleje panenského olivového. Případně jde o rafinovaný olivový olej získávaný chemickou cestou.
Ideální je v teplé kuchyni. Snese teploty až kolem 210 °C.
Recepty s olivovým olejem, které by vám neměly uniknout:
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena