
Polévky jsou důležitou součástí jídelníčku. Jsou teplým úvodem oběda nebo vydatnou snídaní či svačinou, v zimě pak i sytící a hřející večeří. Jak je můžeme zahustit? Jíška dodá polévce krémovost, hustotu, texturu i vydatnost. Připravit ji můžeme několika způsoby.
Jíšku připravujeme ze stejného množství tuku a hladké (polohrubé) mouky. Mouku sypeme až do rozehřátého tuku.
-> Jak a čím zahustit omáčku? Někdy to chce jen trpělivost
Lidově se ji říká také zátřepka nebo kvásek a připravuje se ze sypké mouky rozmíchané ve studené tekutině, kterou posléze přiléváme do horké polévky.
Na 1000ml polévky připravíme záklechtku ze 125ml tekutiny a zarovnané lžíce mouky (hladká, polohrubá i hrubá). Připravenou záklechtku za stálého míchání lijeme do vařící polévky a polévku ještě nejméně 15 minut vaříme.

Polévky šlemové zahušťujeme obilovinami (hrubou krupicí), které musíme v polévce dobře provařit. Abychom zkrátili dobu potřebnou k rozvaření obilovin, namáčíme je (kroupy, vločky, rýži) na několik hodin do studené vody.
-> Zavářky a vložky do polévek: Domácí jsou nejlepší!
Žloutky rozšlehanými ve smetaně či mléce zjemníme bílé polévky. Syrové žloutky rozmícháme v 50ml studeného mléka (smetany) nebo studené připravované polévky a přilijeme do vařící polévky. Prohřejeme, ale nevaříme! Přidáním žloutků získáme krémově hladkou polévku.
Zahuštěné polévky žloutkem je dobré je připravovat čerstvé, udržovat v teple nebo případně ohřát ve vodní lázni.
-> Jak zahustit omáčku bez mouky? Variant je víc, než jste možná mysleli
Recepty na husté polévky, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena