Vaření.czReceptyPikantní dršťková polévka

Pikantní dršťková polévka

Recept na výtečnou polévku, která má v některých českých domácnostech svou tradici. Dnes si ji připravíme krůček po krůčku, aby i vám zachutnala.


0.00x

Ingredience

směs

1 kgvepřové dršťky
2 ksmrkev
0.5 ksceler
1 kspetržel
2 lžícesádlo
2 lvývar
2 ksvětší cibule
1 lžičkasušená majoránka
5 stroužkůčesnek
1 lžičkamletý kmín
3 lžícetmavá jíška

podle chuti

1 lžičkačerstvě drcený černý pepř
1 lžícesůl
1 lžičkadrcené chilli

podle potřeby

2 lžícemletá sladká paprika

Postup přípravy

Správná dršťková polévka chce svůj čas a trpělivost, ale to všechno se rozhodně vyplatí. Při přípravě klasické dršťkové polévky bychom také měli dbát na správné dochucení, měla by být cítit majoránkou a česnekem, být slaná tak akorát a stejně tak pikantní.

A teď k samotné přípravě. Očištěné vepřové dršťky pokrájíme na menší kousky, dáme do velkého hrnce s vodou a přivedeme k varu.  Napůl uvařené dršťky scedíme, vyndáme a pokrájíme na nudličky, potom znovu zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu, vaříme doměkka. 

Mezitím si na sádle osmahneme větší množství pokrájené cibule, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, přidáme mletou papriku, trochu chilli a pepř, zalijeme vývarem z drštěk a vaříme do změknutí zeleniny. Po uvaření zeleninu v polévce rozmixujeme, přidáme uvařené dršťky, zahustíme jíškou a znovu krátce povaříme. Dochutíme  solí, pepřem, mletým kmínem, česnekem a majoránkou. Dršťkovou polévku podáváme horkou, s čerstvým chlebem či jiným pečivem.

Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech

Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.

Masopustní

Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!

Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.

Nejlepší

user-icon

autor Veronika

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pikantní dršťková polévka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena