Pokud uvažujeme o dalším zpracování zakoupeného mraženého listového těsta, pak jde o zcela jednoduchou přípravu sladkého či slaného pohoštění k odpolední kávě.
Jestliže však alespoň jedenkrát vyzkoušíme listové těsto připravit doma, a pak teprve dále zpracovat, poznáme, že jeho příprava není zdaleka tak jednoduchá.
Vyžaduje několikrát překládat a válečkem vyvalovat dobře připravené těsto. Při následném pečení zároveň pochopíme, proč jsou výrobky z listového těsta chutné a tak oblíbené. Jeho další úprava - plnění a pečení není tak náročná a v závěru slibuje voňavou pochoutku.
-> Jak na domácí listové těsto?
Výroba listového těsta probíhá na speciálních linkách. Na kterých se těsto strojově vyvaluje a překládá. Tento proces se nazývá laminace a dovoluje vytvořit až 80 tenkých vrstev v jednom těstovém plátu.
Ve velkovýrobě se do listového těsta nepoužívá máslo, ale tažný margarín. To je zásadní rozdíl mezi kupovaným a domácím listovým těstem.
-> Dokonalé domácí řezy: Upečte si sladké umělecké dílo jako mistři
Z listového těsta se vyrábí široká škála produktů. Jsou to různě plněné záviny, řezy, rolky, hřebeny, koláče, apod. Konkrétně jsou k dostání v našich obchodech např.:
Z listového těsta se připravují nejen koláče a sladké či slané záviny. Těsto je vhodné i jako základ pro zákusky plněné různě ochucenými krémy a pudinky, případně šlehačkou (kremrole, kornouty, šátečky), i pro řezy zdobené ovocem a želé, naplněné sladkým tvarohem.
Z listového těsta se také pečou jednoduché tvary sypané sýrem, kmínem, solí či mákem, které jsou velmi vhodné k různým nápojům při zvláštních příležitostech.
Recepty s listovým těstem, které by vám neměly ujít:
Pizza stromečky z listového těsta
Listový závin s jablky, karamelem a ovesnými vločkami
Listoví šneci s balkánským sýrem
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena