S vlašskými ořechy upečeme spoustu dobrot - jsou totiž skvělou surovinou do těst i náplní. Připravíme z nich sladké pečivo včetně koláčů, ořechových dortů, buchet, řezů i vánočního nebo čajového cukroví. Báječné jsou také například na přípravu raw dezertů nebo ořechových kuliček.
Možností zpracování vlašáků je nespočet. Navíc bohatě zásobí tělo zdravými tuky, antioxidanty a minerály.
-> Pusťte vlašáky do kuchyně. Jsou zdravé a skvělé v náplních, pečivu, salátech i omáčkách

Jak použít vlašské ořechy?
- Do těst. Mletými ořechy můžeme částečně nebo zcela nahradit mouku v litých těstech na buchty. Mleté i nasekané se přidávají se do těsta na bábovky, perníky či piškotové korpusy. Ořechy pečivo ochutí a dodají mu vláčnost.
- Do náplní. Nasekané nebo mleté ořechy jsou skvělé máslových, smetanových i sněhových náplní. Přidávají se do tradičních závinů, řezů, koláčů i dortů.
- Do polevy. Ořechy v karamelu nebo čokoládě vytvářejí luxusní polevu na koláčích i řezech a zůstávají krásně křupavé
- Do vánočního a čajového cukroví. Neobedou se bez nich například ořechové nebo vanilkové rohlíčky, pracny, plněné ořechy nebo nepečené kuličky.
-> Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte

Chuť ořechů zvýrazníme, když je před použitím na sucho opražíme na pánvi. Podobu ořechů můžeme v receptech obměňovat a využívat je podle toho, k čemu je používáme.
- Půlky ořechů krásně dekorují dorty, koláče i cukroví. Stačí je přilepit krémem k upečenému korpusu nebo na sušenku.
- Mleté ořechy se hodí do korpusů a jemných krémů, skvělé jsou i jako ozdoba - používají se také jako posyp na dorty i cukroví.
- Nasekané ořechy dodají náplním, korpusům, koláčům, brownies nebo buchtám dodají křupavost a perfektně "nedokonalý" rustikální vzhled.
Recept na koláč s karamelem a vlašskými ořechy
Suroviny na těsto:
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 50 g cukru
- špetka soli
- 200 g vlašských ořechů
Suroviny na náplň:
- 200 g cukru
- 100 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- Z mouky, cukru, soli, másla a vejce vypracujeme těsto, uložíme ho na 30 minut do chladu.
- Těsto rozválíme a vložíme do formy (asi 23–25 cm), propícháme vidličkou a pečeme na 180 °C asi 15 minut dozlatova.
- Ořechy na sucho opražíme a rozprostřeme na upečený korpus.
- V kastrůlku necháme zkaramelizovat cukr. Až se rozpustí a lehce ztmavne, stáhneme z plotny. Necháme trochu zchladnout, pak opatrně vmícháme horkou smetanu a máslo. Kastrůlek vrátíme na plotnu za stálého míchání. Neztrácíme trpělivost a rozmícháme dohladka.
- Zchladlou karamelovou smetanu nalejeme na korpus s ořechy a necháme ztuhnout v lednici ideálně přes noc.
Uvařte si s námi
Recepty z vlašských ořechů, které by vám neměly ujít:
Kynutý ořechový závin

Vánoční mušličky

Bílkový chlebíček s ovocem a ořechy

Ořechová náplň do cukroví

Hrnková ořechová bábovka
