Možná málo z nás ví, že švestky nejsou jen lákavým ovocem, které je vhodné mít v misce na stolech, a které lze použít pro přípravu vynikajících koláčů nebo jako náplň pro kynuté buchty.
Nejsou ale ani pouhou surovinou pro kvalitní pálenku. Plody švestek jsou vhodným doplňkem pro různé diety či pro pouhé hlídání štíhlé linie, a proto by neměly chybět v žádném jídelníčku. Navíc je mnoho druhů švestek, je tedy z čeho vybírat. Existuje jich dnes více než 2 tisíce druhů ve světě.
Švestky byly považovány za velice výživné již v době starého Egypta. Našly se například jako zásoba jídla v hrobkách starých Egypťanů, aby mrtvý netrpěl hlady. A usušené švestky se skladovaly jako sladká zásoba energie nejen pro mrtvé, ale i pro dlouhé karavany obchodníků, kteří putovali také několik týdnů vyprahlou pouští v rozpáleném písku za obchodem.
Švestky byly opěvovány také mnohými básníky a lékaři pro jejich velice příznivý účinek na podrážděný žaludek. Nepatří navíc mezi kalorické bomby - 10 dkg ovoce obsahuje až 85 procent vody a má jen 210 kJ. Švestky tak snadno utiší hlad a jsou vynikající volbou při redukční dietě. Jedna sklenice švestkové šťávy zaručeně probudí k činnosti naše střeva.
Kromě vody, která je ve švestkách zastoupena opravdu ve velkém množství, obsahují ještě další důležité látky, které mají velice příznivý vliv na náš organismus.
Je zaručeně známé, že sušené švestky se doporučují při chronické zácpě jako přírodní projímadlo, protože jsou velmi bohaté na vlákninu. Při dlouhodobé hospitalizaci v nemocnici, při změně prostředí, při zvýšeném psychickém vypětí nebo stresu by se švestky měly v jídelníčku objevovat téměř pravidelně. Stanou se tak zárukou toho, že nenastanou žádné potíže s naším zdravím. Dokonce se také uvádí, že lidé, kteří se rádi opalují a zároveň jedí častěji sušené švestky, mají méně vrásek.
Proč bychom tedy nemohli dát na rady starých Egypťanů či rady znalých a zkušených a nevyzkoušeli právě to, že švestky zařadíme častěji do svých jídelníčků, abychom se cítili lépe, byli svěží a měli pocit méně zvrásnělého čela? Nebude nás to stát nic víc, než zavítat do obchodů s ovocem nebo se lépe porozhlédnout v době zrání švestek po vlastních zahradách a věnovat chvíli jejich sběru a nenechat je do zelené trávy opadat. Švestky chutnají nejlépe čerstvé, ale je možné si vytvořit zásoby také na zimu jejich usušením nebo zmražením či přípravou kompotů. Pak budeme mít pocit, že jsme pro své zdraví udělali to, co stálo za to.
Oblíbené recepty se švestkami
Švestkové knedlíky z bramborového těsta naší babičky
(doba přípravy 1 hod )
Domácí švestkové chutney
(doba přípravy 45 min )
Švestkové kuře
(doba přípravy 1 h 15 min )
Švestkový koláč s mákem
(doba přípravy 2 hod )
Švestkový koláč z tvarohového těsta
(doba přípravy 1 hod )
Recept na domácí švestková povidla krok za krokem
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni