Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč s mákem z kynutého těsta připravujeme v koláčové formě o průměru 26 cm. Hotový koláč sypeme moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě.


4.6123x
120 min
9×

Postup přípravy

Kynuté těsto: Všechny suroviny na těsto nejdříve odvážíme a odměříme.
Mléko zahřejeme s rostlinným tukem. Nesmí se vařit. Až se tuk rozpustí, mléko odstavíme a necháme vychladnout.

V menší misce utřeme droždí s 1 lžící cukru, jakmile se rozpustí
přimícháme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlahého mléka s tukem. Vymícháme v hladkou kašičku, kterou poprášíme moukou a zakryjeme ubrouskem. Takto připravený kvásek necháme vykynout.

Koláčovou formu o průměru 26cm vymažeme tukem a vysypeme moukou.

Prosátou mouku smícháme se zbylým cukrem, vejcem, vykynutým kváskem a mlékem. Propracujeme v hladké těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. To trvá asi jednu hodinu. Potom těsto opět propracujeme a vyložíme jím předem vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Opět těsto necháme vyběnout.

Mezitím si připravíme náplň na koláč. Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Mák podle potřeby zvlhčíme mlékem a rumem. Umeleme na strojku a vmícháme skořicový cukr. Podle chuti osladíme.

Vyběhnutý koláč poklademe švestkami a makovou nádivkou, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

Hotový švestkový koláč s mákem posypeme moučkovým cukrem. Podáváme vychladlý k čaji nebo kávě.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Švestkový koláč s mákem

Zpět na recept