Vaření.czReceptyŠvestkový koláč s mákem

Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč s mákem z kynutého těsta připravujeme v koláčové formě o průměru 26 cm. Hotový koláč sypeme moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě.


4.6123x
120 min
9×

Postup přípravy

Kynuté těsto: Všechny suroviny na těsto nejdříve odvážíme a odměříme. Mléko zahřejeme s rostlinným tukem. Nesmí se vařit. Až se tuk rozpustí, mléko odstavíme a necháme vychladnout. V menší misce utřeme droždí s 1 lžící cukru, jakmile se rozpustí přimícháme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlahého mléka s tukem. Vymícháme v hladkou kašičku, kterou poprášíme moukou a zakryjeme ubrouskem. Takto připravený kvásek necháme vykynout. Koláčovou formu o průměru 26cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Prosátou mouku smícháme se zbylým cukrem, vejcem, vykynutým kváskem a mlékem. Propracujeme v hladké těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. To trvá asi jednu hodinu. Potom těsto opět propracujeme a vyložíme jím předem vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Opět těsto necháme vyběnout. Mezitím si připravíme náplň na koláč. Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Mák podle potřeby zvlhčíme mlékem a rumem. Umeleme na strojku a vmícháme skořicový cukr. Podle chuti osladíme. Vyběhnutý koláč poklademe švestkami a makovou nádivkou, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Hotový švestkový koláč s mákem posypeme moučkovým cukrem. Podáváme vychladlý k čaji nebo kávě.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Švestkový koláč s mákem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena