
Svátek svatého Martina by měl být stejně jako Vánoce hlavně o rodinném setkání. Tradiční svatomartinská hostina se jinak vychutnat ani nedá. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.
Pochutnejte si proto na pečínce s tradičním dvoubarevným zelím a dvojích knedlících. Připijte si společně sklenkou svatomartinského vína a až vám trošku slehne, nezapomeňte na sladkou tečku.
My doporučujeme například jablečný karamelový koláč nebo svatomartinské podkovy.
Husí kaldoun je vývar z drůbežích drobů a je to klasická česká polévka, na kterou použijete buď husí skelet, nebo můžete jednoduše zpracovat zbytky ze svatomartinské husy.
Tradiční kaldoun se podával na sváteční tabuli za dob rakousko-uherské monarchie, právě když se pekla kachna nebo husa. Vnitřnosti a odřezky z opeřence, které se nedostaly na pekáč, se tak jednoduše použily na polévku.
Kaldoun můžeme klidně uvařit i kachní, kuřecí nebo králičí.
Husí kaldoun s květákem a knedlíčky
Kořeny tradice svatomartinské husy můžeme dohledat v Německu, kde bílé vykrmené husy patřily v tuto dobu k odvádění robotních dávek vrchnosti.
K pojídání husy se tradují dvě legendy ze života sv. Martina.
-> Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Na knedlíky: polohrubou mouku, droždí, vejce, mléko, sůl, starší pečivo, hrubou mouku a brambory.
Pečenou husu nezapomeňte v tento sváteční den zapíjet lahodným svatomartinským vínem. Jde o mladé víno, tedy první víno z nového ročníku. Na nákupní seznam proto připište lahvinku bílého i červeného.
Tradičně se první svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin, a to na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. V posledních letech jejich obliba překročila i naše hranice.
-> Přípitek na oslavu sezony: Jak a s čím podávat svatomartinské vino?
Jablka jsou v tuto dobu perfektní a v kombinaci s karamelem zkrátka nemůžete šlápnout vedle. Každého vašeho hosta takové delikatesní zakončení svatomartinských hodů určitě potěší. Koláč je jemný a vláčný, přesně takový, aby pohladil a ukonejšil chuťové pohárky po tak vydatné hostině. Pro ještě větší efekt jej můžete podávat se šlehačkou.
Husí kaldoun s květákem a knedlíčky
Svatomartinské rohlíčky s tvarohem
Jak na tradiční svatomartinské rohlíčky, jaké těsto zvolit a čím je naplnit?
Vedle svatomartinské husy a mladého vína patří k tradičním podzimním pochoutkám svatomartinské rohlíčky. Plní se mákem, ořechy nebo povidly a ze stolu mizí závratnou rychlostí!
Čím naplnit svatomartinskou husu: od jablek a švestek přes žemle až po pohanku s bylinkami
Zkuste svatomartinskou husu naplnit. Právě nádivka ze směsi jablek, cibule, sušeného ovoce nebo bylinek promění maso během pomalém pečení v dokonalost. Jakou náplň zvolit, aby bylo maso voňavé a šťavnaté?
Co všechno se dá vykouzlit z husího sádla: 5 způsobů, jak ho využít v kuchyni
Husí sádlo je poklad v kuchyni. Pečení svatomartinské husy nabízí ideální příležitost, jak ho vyškvařit, skladovat a využít - nejen na chleba, ale i na vaření a pečení.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena