
Pranostiky: "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.", nebo "Na svatého Martina jiskra do vína.", jsou přesným obrazem svátku mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny. Připijte si letos mladým vínem i Vy!
Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si 11. listopadu, na den svatého Martina, poprvé novým mladým vínem pocházejícím z podzimní sklizně.
Před Martinem se s vínem kvůli pověře ťukat nesmí, a tak se nové smlouvy dojednávaly při skleničce v té době již jiskrného vína a poprvé se sním mohlo i přiťuknout.
Při ochutnávání Svatomartinských vín nesměla chybět pečená husa a spousta jiných dobrot jako třeba svatomartinské rohlíčky s tvarohem.
-> Čím naplnit svatomartinskou husu: od jablek a švestek přes žemle až po pohanku s bylinkami
Svatomartinská vína, již tradiční tuzemská obdoba slavnějšího francouzského svátku beaujolais. Podle odborníků se tato mladá vína nehodí k archivaci a jsou určena k rychlé spotřebě nejpozději do Velikonoc.
Pod značkou Svatomartinské se mohou prodávat pouze bílá vína odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané a klarety, růžová a červená vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Jednotlivá vína se smějí vyrábět z každé jednotlivé odrůdy či jejich směsi (cuvée).
Vinaři tvrdí, že pokud se mladé Svatomartinské víno vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník.
-> Svatomartinské menu: Co upéct, co koupit a jak zvládnout tradiční hostinu krok za krokem
Recepty, které by vám neměly ujít:
Husí kaldoun s květákem a knedlíčky
Svatomartinské rohlíčky se zakysanou smetanou a ořechovou náplní
Jak na tradiční svatomartinské rohlíčky, jaké těsto zvolit a čím je naplnit?
Vedle svatomartinské husy a mladého vína patří k tradičním podzimním pochoutkám svatomartinské rohlíčky. Plní se mákem, ořechy nebo povidly a ze stolu mizí závratnou rychlostí!
Co všechno se dá vykouzlit z husího sádla: 5 způsobů, jak ho využít v kuchyni
Husí sádlo je poklad v kuchyni. Pečení svatomartinské husy nabízí ideální příležitost, jak ho vyškvařit, skladovat a využít - nejen na chleba, ale i na vaření a pečení.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena