Aromatické broskve jsou jedním z nejoblíbenějších druhů letního ovoce. Občerství nás v horkém dni, dodají energii a vitamíny. Skvěle chutnají a osvěží dokonce i naši pleť.
První zachované záznamy o pěstování broskví pocházejí už z období před 4000 lety z oblasti Asie, z Číny, kde je i jejich původní domovina. Postupně se rozšířily i na další kontinenty, také u nás najdeme broskvoně na mnohých zahradách. Známe broskve pravé, které jsou ochmýřené, a nektarinky, což jsou lysé broskve bez sametového povrchu. U nás jsou velmi rozšířeny odrůdy Champion, Flavortop, Amsden (broskve) a Andosa (nektarinky). Broskve dozrávají v závislosti na teplotě už počátkem srpna (Redhaven-broskve), nebo až v září (Cresthaven-nektarinky).
Broskve jsou opravdu báječné ovoce. Broskve jsou peckovité plody, to znamená, že jejich sladká a šťavnatá dužnina skrývá tvrdou pecku. Obsahují velmi malé množství kalorií, žádný tuk ani sodík, zato jsou skvělým zdrojem vlákniny, plné vitamínu C a provitamínů vitamínu A. V broskvích nalezneme i některé vitamíny skupiny B. V tomto lahodném ovoci je i řada stopových prvků, např. hořčík, fosfor, draslík, zinek, železo, vápník a také kyselina listová. Sametové chlupaté plody broskvoně jsou asi z 80% tvořeny vodou, cukry jsou v nich zastoupeny asi z 9%. Konzumací broskví si tedy doplňujeme tekutiny a zároveň tělu dodáváme ovocné cukry, které se okamžitě uvolňují do krve.
Provitamíny vitamínu A chrání naše tělo před volnými radikály a dodávají nám svěžest. Vitamin B blahodárně působí na naše nervy, pokožku a posilují imunitní systém. Broskve působí povzbudivě na naše tělo i mozek. Díky vysokému obsahu niacinu a hořčíku dovedou broskve zlepšit náladu, povznášejí naši mysl a mají uklidňující účinky. Broskve posilují srdce, cévy i krevní oběh, pomáhají také při kašli a astmatu. Broskve působí také detoxikačně, močopudně a uvolňují zácpu, pomáhají čistit organismus od usazených odpadních látek, podporují hubnutí a přispívají k dobré kondici a vitalitě. Jako součást diety jsou broskve naprosto ideální.
Jejich jedinečné vlastnosti jsou hojně využívány i v kosmetice. Broskve mají i krášlící účinky, protože zralé plody obsahují omlazující látky (karoteny, vitamín C, kyselinu nukleovou). Rozmačkaná broskev nanesená na pokožku ji navrací svěžest, z broskvových jader se zase lisuje olej, který se používá při výrobě kosmetických přípravků. Vlasové šampony jsou obohaceny o esence a výtažky z broskví, které dodávají vlasům lesk.
Broskve trháme jakmile jsou plody jemné na dotek. Broskve se musí rychle konzumovat, nedají se dlouho skladovat. Pokud se chceme zbavit slupky, stačí plody spařit vroucí vodou a slupka půjde snadno oloupat. Při konzumaci broskví si musíme dávat pozor na pecky, které obsahují substance, ze kterých v těle vzniká kyanovodík. Toto ovoce se používá k výrobě kompotů (broskvovo-jahodový kompot), džusů (broskvová pochoutka), džemů (broskvové čatní), zmrzlin (broskvový šerbet), dezertů (grilované broskve), moučníků (dvoubarevná bábovka s broskvemi), do salátů (mrkvový salát s broskví) a také k dochucení hlavních pokrmů (kuřecí prsa s rýží a broskví).
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena