Maso na talíři: Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

Maso na talíři: Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

Živáňská pečeně je pokrm slovenské kuchyně, který má spoustu variant. Klasická příprava spočívá v kombinaci vepřového, jehněčího a hovězího masa, které se napíchá na jehlu a pomalu rožní. Ne každý si může tuto přípravu dovolit, proto si dnes připravíme levnější živáňskou pečeni v troubě.

88090×

Recept na živáňskou pečeni krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na živáňskou pečeni budeme potřebovat 3 plátky krkovice, 3 plátky anglické slaniny, 1 klobásu, 2 menší nebo 1 velkou cibuli, 8 brambor a olej. Z koření si nachystáme sůl, pepř a mletou sladkou papriku. 

2) Krkovičku si lehce naklepeme hřbetem dlaně. Maso osolíme, opepříme, vetřeme do něj sladkou papriku.

Vyzkoušejte také recept na slovenské halušky s brynzou

 

3) Krkovičku potřeme olejem a necháme alespoň 2 hodiny uležet v lednici.

4) Brambory a cibuli oloupeme a spolu s klobásou nakrájíme na kolečka.

5) Z alobalu ustřihneme 3 čtverce a potřeme je olejem. Na alobal rozdělíme brambory, které osolíme a opepříme.

6) Na brambory položíme plátky krkovičky.

7) Na každý kousek masa položíme plátek anglické slaniny a kolečka cibule.

8) Jako poslední použijeme nakrájenou klobásu.

9) Alobal zabalíme postupně do dvou vrstev, aby při pečení nevytekla šťáva.

Takto připravené balíčky s živáňskou pečení přendáme na plech a pečeme nejprve 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté troubu zeslabíme na 160 °C a necháme 20 minut dopéct.

10) Po hodině pečení necháme alobal chvíli zchladnout a opatrně rozbalíme. Živáňskou pečeni podáváme se zeleninovými saláty jako hlavní chod. 

Živáňská pečeně a finanční náročnost

Krkovice nás vyjde zhruba na 50 Kč. 3 velké plátky anglické slaniny, klobása a cibule nás bude stát 20 Kč. Koření a olej 5 Kč, brambory asi 10 Kč. Živáňská pečeně pro 3 osoby nás vyjde asi na 85 Kč.

Další recepty, které doporučujeme vyzkoušet

Živáňská
(doba přípravy 1 h 30 min )

Vepřová pečeně zapečená s bramborem ve smetaně
(doba přípravy 1 h 15 min )

Pečené kuře na pivu
(doba přípravy 1 h 15 min )

Pečené žemlové knedlíčky
(doba přípravy 1 hod )

Pečené masové koule
(doba přípravy 1 hod )

 

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz