
Švestek je všude plně, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když upečeme kynutý koláč s tvarohem a švestkami, rozhodně nešlápneme vedle. Je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a tak akorát sladký.
Švestkový koláč patří k hitům pozdního léta i podzimu. Připravit ho můžeme z litého, nadýchaného kynutého i křehkého těsta, švestky doplňovat makovou nebo tvarohovou náplní.
Protože jsou švestky šťavnaté, perfektně se k nim hodí voňavá máslová drobenka.
-> Jak připravit mák do koláčů?
Na těsto budeme potřebovat:
Na náplň si připravíme:
Na drobenku nám bude stačit:
A samozřejmě nesmí chybět 1 kg čerstvých švestek.

Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vidličkou rozmačkáme.
Droždí se začne postupně rozpouštět, až vznikne kašička.


K oslazenému droždí přilijeme polovinu vlažného mléka a zaprášíme trochou mouky.

Misku přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut odležet. Kvásek nám zdvojnásobí svůj objem.

Mezitím omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme švestky.

Tvaroh rozmícháme se žloutky a cukrem do hladkého krému.


Vykynutý kvásek promícháme s prosátou moukou se solí, rozpuštěným máslem a zbylým mlékem v těsto.



Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.

Vykynuté těsto párkrát propracujeme, přesuneme na vymazaný a vysypaný plech, kde ho necháme znovu 30 minut kynout.
Po konečném vykynutí si předehřejeme troubu na 200 °C.

Na drobenku nasypeme do misky mouku a cukr, přidáme nastrouhané máslo a prsty zpracujeme na drobivé těsto.
Nezapomeneme přidat 1 - 2 špetky mleté skořice.

Na těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň.

Na náplň poklademe švestky řezem nahoru.

Švestkový koláč s tvarohem posypeme skořicovou drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 35 minut do zezlátnutí okrajů a drobenky.

Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme ho před krájením zcela vychladnout.

Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou podáváme podle chuti.

Recepty na švestkové koláče, které by vám neměly ujít:
Rychlý švestkový koláč s kefírem
Jak upéct nejlepší švestkový koláč: Vyberte si, bude to kynutý, litý nebo křehký?
Švestkový koláč si často spojujeme s dětstvím a babiččinou nebo maminčinou kuchyní. Šťavnatost a lahodná chuť švestkové buchty typicky s máslovou drobenkou patří mezi neodolatelné dezerty. Jaké jsou nejčastější typy švestkových koláčů a jak dosáhnout dokonalého výsledku?
Recept na domácí švestková povidla krok za krokem
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.
Nejlepší tipy jak uchovat švestky: V povidlech, čatní, s brandy i v kompotu
Švestková sezóna netrvá věčně, ale to neznamená, že si jejich sladkou chuť nemůžeme užít i za pár měsíců. Ukážeme si, jak švestky uchovat bez zbytečného stresu – ať už jako kompot, čatní nebo povidla či likér, zamražené, naložené do alkoholu nebo nasušené.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena