
Tápali jste doteď, jak připravit knedlíčky gyoza doma? Už dál pátrat nemusíte, máme pro vás recept krok za krokem, jak tyto japonské knedlíčky připravit vlastníma rukama.
Knedlíčky gyoza jsou přesně jedním z jídel, která vystihují kouzlo japonské kuchyně: minimalistické, precizní, přitom plné chuti v každém soustu.
Skvěle se hodí jako předkrm, k lehké večeři nebo jako chuťovka k vínu. I když vypadají složitě, stačí pár pokusů a tvarování dostaneme "do ruky".
Velkou výhodou gyoza je jejich přizpůsobivost. Do náplně můžeme použít vepřové, kuřecí, hovězí i tofu, skvělé jsou i čistě zeleninové varianty s houbami shitake nebo čínským zelím.
A omáčka? To je kapitola sama pro sebe. Nejčastěji se knedlíčky podávají s jednoduchou směsí sójové omáčky, rýžového octa a sezamového oleje. Přidat můžeme také chilli, limetu či med.
-> Sando sendvič po česku: Jak si připravit japonskou delikatesu se šunkou nebo jahodami?
Připravili jsme pro vás krokový veganský recept na knedlíčky gyoza s masovou náhražkou. Klidně však použijte mleté vepřové - na zbytku receptu nemusíte nic měnit.
Připravímes i 250 g mletého (veganského) masa, olej na smažení, 1 cibuli, 1 jarní cibulku, 1 mrkev, česnek, těsto na gyoza knedlíčky (seženete v asijských obchodech), 6 lžic sojové omáčky, ½ lžičky sezamového oleje a 1 lžíci rýžového octa.

Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme a dáme na pánev zesklovatět.

Přidáme mleté maso, nastrouhanou mrkev a nakrájenou jarní cibulku a zamícháme.

Sundáme ze sporáku a plníme těsto.

Navlhčeným prstem přejedeme po obvodu těsta, aby poté šlo těsto slepit.

Do středu dáme zhruba lžičku připravené náplně. Těsto přiložíme k sobě a důkladně spojíme.

V pánvi zahřejeme olej a opatrně do něj naskládáme knedlíčky. Opečeme dozlatova a poté zalijeme vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme zhruba 2-3 minuty.


Nyní si připravíme omáčku ke knedlíčkům. Do sojové omáčky přilijeme sezamový olej a rýžový ocet a vše spolu promícháme.

Hotové gyoza knedlíčky posypeme jarní cibulkou a podáváme s omáčkou.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Letní závitky s tofu a arašídovou omáčkou
Veganský bibimbap s křupavým tofu
Vychutnejte si Vietnam: Úžasná polévka Pho bo krok za krokem
Vietnamská polévka Pho bo je poněkud pracnější. Proto si na její přípravu vynahradíme více času a doporučujeme jí uvařit raději dvojnásobné množství. Díky široké škále použitých ingrediencí je sytá a vydá tak za hlavní chod.
Japonská polévka ramen: Jak si ji připravit v domácích podmínkách?
Ramen bistra a specializovaná rychlá občerstvení na nudlovou polévku svědčí o tom, že lidé japonský pokrm milují po celém světě. Složením se může lišit, vždycky v nich ovšem nalezneme nudle, vývar a maso, zeleninu nebo tofu.
Autor:redakce



Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena