
Pokud už jste přejedeni houbových omáček, polévek a smaženic, zkuste houby s octem. Naučíme vás to od samého výběru hub, čištění až po různě ochucené nálevy až po samotné zavařování.
Nakládané houby se perfektně hodí jako doprovod ke slaným pokrmům jako jsou třeba tradiční šunkofleky, francouzské brambory nebo rizoto.
Skvěle chutnají jen tak, třeba jako součást obložených talířů. Použít je však můžeme třeba do kulajdy nebo jiné houbové polévky či houbového guláše. Houby v octě jídlo zároveň i okyselí.
Záleží na struktuře a pevnosti houby. Nakládané houby jsou nejlepší, když jsou pevné na skus. Můžeme je doplnit zeleninou a kořením.
Houby před zavařováním dáme do cedníku a opláchneme studenou vodou, očistíme od hlíny a jiných nečistot.
Očištěné houby nejdříve předem povaříme. Stačí 10 až 15 minut v osolené vodě.
-> Jak uvařit houbovou polévku a které houby do ní vybrat? Hodí se čerstvé i sušené
Jinak chutnají naložené václavky, jinak dubáky. S nálevem je to stejné, jako s každou oblíbenou pochutinou – někdo ho rád sladší, jiný kyselejší, někdo přidává chilli pro pikantnost.
Na základní sladkokyselý nálev budeme potřebovat:
1,5 l vody
3 dl octa
70 g cukru krystal
špetku soli
V tmavé a chladné spíži nám nakládané houby vydrží až do další sezóny. Zavařené houby podáváme jako chuťovku a přílohu k masu, při vaření do polévek či omáček a jako skvělý doplněk k salátům.
Recepty na nálev, které by vám neměly ujít:
Jak na houbové řízky? Vedle hřibů můžete smažit i růžovky, bedly nebo pýchavky
Když si přinesete opravdu povedenou úrodu z lesa, možná už se cestou domů těšíte na houbové řízky. Smažené houby v trojobalu nebo těstíčku totiž patří mezi opravdové lahůdky, které rozštastní vegetariány i všežravce. Můžete je servírovat jako hlavní chod nebo jako chuťovku. Zapráší se po nich vždycky. Které houby jsou na řízky nejlepší?
Co připravit z bedel? Nejsou jen řízky, uvařte si polévku, zapečte je nebo udělejte tatarák
Bedly jsou skvělé jako řízky, tím však jejich využití nekončí! Tyto masité houby můžete přidat do polévek, zapékat s oříšky nebo jetřeba podávat na smetaně. Objevte nové způsoby, jak si bedly vychutnat, a naučte se rozpoznat bezpečné druhy!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena