Zelí používá snad každá domácnost. Je to zelenina dostupná během celého roku a využití v kuchyni je rozsáhlé. Pojďme se na zelí podívat pěkně zblízka a také si říct pár tipů na vnější použití zelných listů při zdravotních potížích. Nebude chybět ani pár báječných receptů.
Konzumace syrového zelí, jak už víme, zajišťuje posílení a ozdravení organismu a zvýšení jeho obranyschopnosti. Ve vnitřních listech je víc vitamínu C než ve vnějších. Nejvíc vitamínu je v celé hlávce zelí než v rozkrájeném, protože vitamín C je hodně citlivý na oxidaci. Zelí je dvouletá rostlina, která v prvním roce vytváří růžici listů a pevnou hlávku. V druhém roce zas vytváří květenství žlutých květů a pak šešule se semeny. Byly vyšlechtěny rané, letní nebo pozdní odrůdy.
V domácnosti je celá řada receptů na přípravu chutných pokrmů.
Vřele doporučuji lehce naklepat list zelí, natřít bolavé místo medem, přiložit list zelí a přikrýt ručníkem. Zabalit bolavé místo do deky. Je to výborný lék na bolesti nejen krční páteře, ale i kolena a dalších částí těla. Používat, dokud bolest nevymizí. Pozor med a zelí špiní látky.
Odvar ze zelných semen je dobrým lékem proti střevním parazitům a společně se zelnou šťávou i výborným lékem proti nespavosti.
Rozhodně se nedoporučuje konzumovat zelí lidem se zvýšeným vylučováním žaludeční kyseliny.
Nejen zelí hlávkové, ale i zelí pekingské a čínské má v sobě hodně vitamínů C, E, B1 a K. Tato jednoletá rostlina je charakteristická velkými oválnými listy. Její světle zelené listy jsou chutnou zeleninou. Pekingské zelí je často nazýváno také japonským zelím, snad proto, že v této zemi vznikají stále nové odrůdy této rostliny. Zelí je v prodeji po celý rok. Můžeme ho zpracovat buď tepelně, kdy je není potřeba zelí dlouho vařit. Zároveň je chutnou přílohou nejen k orientálním jídlům, ale k mnoha jiným pokrmům. V Číně je tahle zelenina základnějším pokrmem než naše hlávkové zelí. Konzumuje se nejen syrové, ale i kvašené a vařené.
Čínské zelí je méně konzumované kvůli hrubším listům. Od pekingského zelí se liší tím, že nevytváří hlávky a k růstu mu stačí velmi krátká doba a ještě se dá také velmi snadno a levně rychlit. Čínské zelí je rovněž bohatá na vitamíny A, B, C, E a vhodné složení bílkovin. Zelí se zejména používá především za syrova k přípravě salátů, ale také kvašené, dušené nebo vařené.
Je mnoho receptů na přípravu zelí, které v zimním období nám dodá hodně vitamínů. Kysané zelí se třeba používá při různých dietách.
Za zdravé bakterie kvašení můžeme vděčit bakteriím mléčného kvašení. Díky nim působí kyselé zelí příznivě i na náš zažívací trakt a na složení střevní mikroflóry. Tím máme lepší trávení a zároveň podporou mikroflóry můžeme přispívat i k lepší imunitě a působit preventivně proti nádorům zažívacího traktu.
Recepty se zelím, které doporučujeme vyzkoušet
Bílé hlávkové zelí dušené
(doba přípravy 45 min )
Zelňačka z bílého zelí
(doba přípravy 1 hod )
Pečený králík na zelí
(doba přípravy 1 h 30 min )
Vepřový bůček na zelí
(doba přípravy )
Kuře na křenovém kysaném zelí
(doba přípravy 1 hod )
Klasické i neotřelé recepty s kysaným zelím na každý den
Cenově dostupné a hlavně velmi zdravé kysané zelí je neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Naše tělo dokáže prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a o stupínek výš posunout naši imunitu. Vybrali jsme pro vás pár skvělých receptů.
Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem
Dnes si krok za krokem připravíme tradiční českou polévku. Kromě jiného funguje jako skvělý vyprošťovák.
Foto: Profimedia
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena