Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem

Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem

Dnes si krok za krokem připravíme tradiční českou polévku. Kromě jiného funguje jako skvělý vyprošťovák.

146461×

Polévka je grunt a zelňačka patří k nejlepším!

Zelňačka patří mezi klasiku české kuchyně. Je to polévka velmi sytá, voňavá a doslova vás postaví na nohy - po návratu z akce, kde se více popíjelo, ale také po náročné lyžovačce. Vydatná polévka zejména v zimním období nesmí chybět!

Recept na zelňačku s uzeným masem krok za krokem

1) Na základ polévky si připravíme 1 kg uzených kostí, 2 - 3 velké brambory, 0,5 kg kysaného zelí a velkou cibuli. Dále budeme potřebovat tuk, sůl, mletý černý pepř, nové koření, bobkový list, mletou sladkou papriku, hladkou mouku a vodu.

2) Uzené kosti vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit doměkka. Kosti vaříme asi 1 hodinu, až nám bude maso odpadávat od kosti. Uvařené kosti vyjmeme, necháme vychladnout a maso důkladně obereme.

3) Zelí scedíme, překrájíme a dáme vařit do vývaru z uzených kostí. Zelí vaříme 10 - 15 minut.

4) Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, vsypeme do hrnce, přidáme lžičku soli a uvaříme doměkka. Brambory vaříme vždy zvlášť, nikdy je nepřidáváme k zelí, protože by nasály kyselost a nezměkly by.

5) K měkkému zelí přidáme obrané maso, vlijeme uvařené brambory i s vodou a společně povaříme. Zelňačku osolíme a opepříme, přidáme mleté nové koření a bobkový list. Zelňačku s uzeným masem krátce povaříme.

6) V tuto chvíli už jen zbývá zelňačku zahustit. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na oleji (sádle). Osmaženou cibulku zaprášíme mletou paprikou, promícháme a nakonec přidáme 1 - 2 lžíce hladké mouky. Stále mícháme. Přilijeme trochu horké vody, vznikne nám jíška, kterou přilijeme do zelné polévky.

7) Zelňačku necháme krátce povařit, stačí 5 - 7 minut. Pokud bychom chtěli zelňačku krémovější, přidáme kelímek zakysané smetany.

8) Zelňačku s uzeným masem nalijeme do misek nebo hlubokých talířů a podáváme s čerstvým chlebem. Nejlépe však chutná druhý až třetí den.



Další recepty na zelňačku najdete tady 

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz