V naší kuchyni se setkáváme s nejrůznějšími druhy známých i méně používaných olejů. Prozradíme vám, jaké je jejich nejlepší uplatnění.
Olej je kapalina tvořená molekulami, které obsahují hydrofobní uhlovodíkové řetězce. Proto se oleje nerozpouští ve vodě. Mají také menší hustotu než voda.
Potravinářské, jedlé oleje jsou rostlinné kapalné triacylglyceroly. Mohou mít jednu nebo více nenasycených vazeb. Čím více je dvojných vazeb v řetězci, tím je olej tekutější.
V rostlinných tkáních slouží oleje jako zásobárna energie, často jako pohotový energetický zdroj pro klíčící semena. (čerpáno ze slovníku Wikipedie).
Ořechový olej je lahodný, světle žlutý, ale čirý a s jemnou ořechovou chutí. Olej má vysoký podíl vícenásobně nenasycené mastné kyseliny. Používá se v malém množství, převážně do zeleninových salátů, polévek a moučníků.
Ořechový olej využijete třeba při přípravě pokrmů Polníček s hřiby nebo Kokosová kachna a ananas.
Sojový olej má žlutou barvu a výrazně charakteristickou chuť. Přidáváme ho do pokrmů z dálnovýchodní kuchyně. Velice dobře snáší vysoké teploty, proto se používá na vaření, dušení i smažení. Ideální je ovšem i na saláty.
Sójový olej využijete třeba při přípravě tohoto receptu - Čína ze sójového masa.
Sezamový olej je velmi aromatický s lehce oříškovou příchutí a světle žlutou barvou. Obsahuje velké množství sezamolinu, a proto je velmi trvanlivý. Hodí se na pokrmy připravované ve wok pánvi, používá se při přípravě cukrovinek, ale i do salátů. Sezamový olej má vysoký bod varu, proto najde v kuchyni široké uplatnění.
Sezamový olej můžete využít při přípravě Kapustových kuřecích balíčků, Šanghajských nudlí či jiných pokrmů z hlavní stránky.
Řepkový olej má zlatožlutou barvu, svěží chuť a vysoký bod varu. Olej je bohatý na nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Řepkový olej je v naší kuchyni velmi rozšířený a má všestranné použití. Olej je vhodný jak na studené omáčky, marinády, či do salátů, tak i ke smažení.
Řepkový olej určitě využijete při přípravě Grilovaného lososa nebo jiných specialit.
Druhů olejů používaných v naší kuchyni je mnoho, příště si povíme třeba o mandlovém či makovém oleji - Olej z ořechů a semen 2.díl, Olej z ořechů a semen 3.díl
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena