Dnes vám představíme posledních 5 olejů z ořechů nebo semen, které můžete využít ve své kuchyni.
Kukuřičný olej (olej z kukuřičných klíčků) je hustý, má zlatožlutou barvu a jemnou obilovinou chuť. Olej je bohatý na polynenasycené kyseliny, které snižují riziko vzniku a rozvoje cévních a srdečních chorob. Olej obsahuje koenzymu Q 10 a využívá se k ošetření dásní a zubů. Olej se používá při přípravě pokrmů z obilovin, je ideální na zeleninové saláty, ale i na dušení. Kukuřičný olej je zdravotně výhodný pro svůj velký obsah vícenásobně nenasycených tuků i pro svůj vysoký bod varu, díky kterému se nepřipaluje.
Kukuřičný olej využijeme třeba při přípravě Opékaného tofu se zeleninou .
Olej lisovaný za studena ze semen lnu setého. Lněný olej obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin (omega 3), především α-linolenové kyseliny a má zlatožlutou barvu. Lněný olej v kombinaci s tvarohem podporuje zásobování buněk kyslíkem a má vysoce protirakovinné účinky. Olej je vhodný především v dietní a ve studené kuchyni. Pro posílení imunity se doporučuje konzumace 1 lžíce oleje denně.
Olej z pšeničných klíčků je panenský olej získávaný lisováním za studena z klíčků naklíčené pšenice, má zlatožlutou až nahnědlou barvu a příjemně obilovinou vůni i chuť. Olej je bohatý na vitaminy E, F a B, železo a fosforu, obsahuje mnoho minerálů, stopových prvků, bílkovin a přírodní estrogen. Olej se využívá jako potravinový doplněk - 1 lžička denně. Olej z pšeničných klíčků je velmi hodnotný pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Olej je ideální do vegetariánských pokrmů, pouze však do studené kuchyně.
Saflorový olej se získává lisováním ze semen světlice barvířské - safloru. Olej má silnou příchuť a světle žlutou barvu. Saflorový olej je bohatý na polynenasycené mastné kyseliny a vitamín E, ze 75% jej tvoří vícenásobné nenasycené mastné kyseliny. Olej je ideální pro všestranné kuchařské využití. Olej je výborný při stravování osob se zvýšeným cholesterolem. Saflorový olej je ideální na majonézy i salátové zálivky. Pro svůj vysoký bod varu se doporučuje používat olej při fritování.
Slunečnicový olej se získává lisováním ze semínek slunečnice, má světle žlutou barvu a jemnou lehce oříškovou chuť. Olej obsahuje vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vitamín E, karotenoidy a lecitin. Slunečnicový olej najde v kuchyni mnohostranné využití. Olej je ideální do salátů s obilovinami i luštěninami. Doporučuje se i na vaření či pečení. Slunečnicový olej patří k nejlepším a nejpoužívanějším olejům.
Slunečnicový olej využijete třeba při přípravě Caesarova salátu nebo jiného z receptů na hlavní stránce, po zadání hesla "slunečnicový olej".
Nebojte se experimentů a vyměňte svůj "tradiční" olej za jiný z široké nabídky našeho trhu.
Olej z ořechů a semen 1.dílautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena