
Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.
Králík patří mezi nejjemnější a nejdietnější druhy masa, které můžeme v kuchyni použít. Králičí maso má přirozeně jen velmi málo tuku a zároveň je bohaté na bílkoviny. Proto je skvělé do zdravé, dietní i lehké kuchyně.
Pečení králičího masa vyžaduje trochu trpělivosti a správné zacházení, aby zůstalo šťavnaté. Nejprve je dobré maso naložit – třeba do směsi oleje, vína a bylinek – a pak ho péct pomalu při střední teplotě.
Během pečení se doporučuje maso často podlévat vývarem nebo vínem a v polovině pečení přikrýt, aby nevyschlo. Skvělou volbou je také pečení „na způsob kachny“ s jablky a cibulí.
-> Tradiční český králík s brambory a řepou
Na pečeného králíka si připravíme: 1 celého vykuchaného králíka, sůl, kmín, 300 ml bílého vína, větvičky čerstvého rozmarýnu, 3 stroužky česneku, slunečnicový olej.
Na přípravu zelí si nachystáme: 2 balení červeného kysaného zelí (v sáčku, ne ve sklenici), 1 velkou cibuli, 200 ml červeného vína, 180 g zavařených brusinek ve skleničce, sůl, 5 ks hřebíčku, 2 lžíce sádla, 4 lžíce cukru, 1 větší syrový brambor.

Nejprve naporcujeme králíka, tedy odřízneme přední i zadní nohy a překrojíme také v půlce páteře. Případně ještě dočistíme.


Takto připravené maso podlijeme bílým vínem, přikryjeme a necháme do druhého dne marinovat.
Další den vyndáme králíka z lednice, necháme při pokojové teplotě. Je-li potřeba, podlijeme ještě vodou tak, aby bylo maso zhruba do poloviny ponořeno.
Rozehřejeme troubu na 180 °C, vložíme králíka a pečeme 1 hodinu. Poté maso na chvíli vytáhneme z trouby, odklopíme víko, všechny části několikrát přelijeme výpekem pomocí lžíce, přikryjeme a pečeme další hodinu, kdy toto přelévání výpekem zopakujeme ještě třikrát, aby maso zůstalo krásně šťavnaté.

Kysané zelí přesuneme z obalu do hrnce, podlijeme červeným vínem, přidáme cukr a hřebíček. Přivedeme k varu a dusíme 15 minut.

Dále si připravíme sádlo a nakrájíme větší cibuli (může být i bílá) nadrobno.
Cibuli pozvolna opékáme na sádle, jakmile začne zlátnout, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zlehka zkaramelizovat.

Do hrnce se zelím nastrouháme najemno větší syrovou bramboru a přidáme také zkaramelizovanou cibulku. Zelí 5 minut provaříme, poté vmícháme skleničku brusinek, necháme ještě pár minut provařit a odstavíme.

Pečeného králíka po dvou hodinách a průběžném přelévání výpekem vytáhneme z trouby, odklopíme víko, naposledy přelijeme výpekem a ihned servírujeme.

Pečeného králíka na bílém víně a rozmarýnu podáváme s červeným zelím s brusinkami a oblíbeným přílohovým knedlíkem.

Recepty na králíka, které se mohou hodit:
Králičí stehno na bůčku se zelím a karlovarským knedlíkem ala Dočík
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena