
Pokud hledáte recept na opravdu vláčné muffiny, tady jsou. Z mrkve, mletých vlašských oříšků a doslazené medem a třtinovým cukrem.
Mrkvové muffiny jsou takový malý podfuk na všechny, kdo tvrdí, že zelenina do dezertu nepatří. Nastrouhaná mrkev těsto totiž krásně zvlhčí, dodá mu přirozenou sladkost a krásnou barvu.
Hledáte recept na šťavnatý cuketový perník? Tady je!
Mrkvové muffiny navíc skvěle snášejí i „zdravější“ úpravy, chuť přitom rozhodně nijak neutrpí.

Nejprve si na jemném struhadle nastrouháme očištěnou mrkev.

Nastrouhanou mrkev orestujeme 3 minuty na másle a odstavíme.

Do orestované mrkve vmícháme skořici, zázvor a necháme vychladnout.

Mezitím si rozdělíme žloutky a bílky do dvou misek. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme do sněhu. Poté vyšleháme žloutky s cukrem, zašleháme i rozpuštěný med a rozpuštěné máslo či olej.

Do vyšlehané žloutkové směsi přidáme šťávu a kůru z citronu, mleté ořechy a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vmícháme i vychladlou mrkvovou směs.

Nakonec jemně vmícháme do směsi i vyšlehaný sníh.

Těstem plníme důlky v plechu na muffiny vystlané papírovými košíčky, a to zhruba centimetr pod okraj.

Muffiny pečeme na 175 °C cca 15 minut. Propečenost otestujeme špejlí.
Vychladlé muffiny můžeme ještě ozdobit jednoduchým lehkým krémem, který vytvoříme vyšleháním smetany ke šlehání s mascarpone a lžící cukru moučka.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Muffiny: Vláčné, rychlé a pokaždé jiné. Jaké jsou rozdíly mezi muffiny a cupcake?
Měkké, rozpadající se na jazyku a nekonečně variabilní – takové jsou domácí muffiny. Připravují se z litého těsta a jednotlivé bábovičky se fantasticky hodí k snídani, svačině i na oslavu. Víte, čím se liší od cupcaků nebo anglických muffinů? A které recepty jsou nejoblíbenější?
Hrníčkový recept s jablky: Stačí 20 minut a jablečné muffiny jsou na stole
Muffiny podle tohoto receptu jsou pěkně nadýchané, jemné a vůbec ne suché. Navíc k jejich přípravě ani nepotřebujeme váhu. Jednoduše - stojí za vyzkoušení.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena