Lilek, nebo také baklažán, patří mezi klasickou letní zeleninu, typickou hlavně pro Balkán, Středomoří a Blízký Východ.
U nás se nejčastěji prodávají tmavě fialové baculaté lilky. Odrůd ale existuje daleko víc – od klasického tmavofialového typu, přes žíhané až po bílé, od kulatých přes baňaté až po štíhlé.
Liší se chutí, strukturou i obsahem vody, ale při správné úpravě všechny nabídnou skvělý výsledek. Ve světových kuchyních mají lilky své pevné místo:
- V Řecku tvoří základ musaky. Na Sicílii se z něj dělá caponata, Italové nedají dopustit na své oblíbené lilky s parmazánem neboli parmigiana di melanzane.
- V Libanonu lilek proměňují v sametový baba ganoush, v Turecku se balklažány plní zeleninou nebo masem.
- V thajské a indické kuchyni se přidává do kari.
- Ve Francii se zase můžete setkat s tradičním ratatouille, míchaným zeleninovým pokrmem, kde se kromě lilku objevují také rajčata, česnek, cuketa, cibule.
- V Srbsku připravují ajvar, tradiční čalamádu, ve které se mísí lilky s červenými paprikami, česnekem a chilli.
-> Recepty na rychlé obědy z cukety v 10 variacích

- Ve Starověkém Řecku se údajně věřilo, že nadměrná konzumace lilku připraví člověka o rozum. Nazývali jej díky tomu jablkem bláznů. Teprve tepelnou úpravou se lidé přesvědčili o tom, že je v tomto směru neškodný a zároveň jim zachutnal.
Jak lilek upravit, aby byl dokonalý
Lilek jíme celý, včetně jeho temně fialové slupky. Právě pod ní najdeme také nejvíc cenných látek, prospěšných pro naše zdraví.
- Solíme předem: Starší odrůdy lilku mohly být nahořklé, proto se dříve doporučovalo plátky lilku osolit, nechat vypotit a osušit. U dnešních odrůd už to většinou kvůli hořké chuti není nutné. Pokud ale chceme lilek opéct nebo grilovat, je lepší ho nejprve zbavit vody nasolením. Sůl vytáhne z lilku vodu, kterou vysušíme.
- Pečeme, grilujeme, dusíme: Lilek se hodí hlavně na teplou kuchyni. Pečený v troubě s olivovým olejem a bylinkami, opečený na pánvi do zlatova, zapečený s rajčaty a sýrem nebo lilek na grilu či spolu s kusy masa napíchnutý na špejli, povařený v ratatouille... nikdy nešlápneme vedle.
- Opatrně s tukem: Lilek je jako houba – nasaje všechen tuk, co mu dáme. Lilky proto můžeme buď předem potřít olejem nebo ho do pánve používáme jen velmi málo.

Grilovaný lilek s česnekem a bylinkami
Budeme potřebovat: jeden větší lilek, sůl, pepř, česnek, olivový olej, rozmarýn, tymián
- Lilek nakrájíme na kolečka, vložíme do misky a zakapejme olivovým olejem.
- Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a vše dobře promícháme.
- Těsně před grilováním posypeme nasekaným tymiánem, nakonec přiložíme snítky rozmarýnu.
- Pečeme na grilu zhruba pět minut z každé strany.
Recept na pomazánku z lilku
Budeme potřebovat: 1 lilek, 2 stroužky česneku, bílý jogurt, olivový olej, sůl, pepř, kmín, petrželku
- Lilek pokrájíme na nudličky a necháme osmahnout na pánvi.
- Přidáme koření, česnek a pečlivě promícháme.
- Orestovaný lilek vložíme do mixéru a rozmixujte najemno.
- Můžeme podávat na opečené bagetce, dozdobené lžičkou jogurtu a snítkou petrželky.
-> Balkánský sýr: Jak se liší od řecké fety a co s ním v kuchyni?

Salát z lilku se sýrem feta a medovým dresinkem
Budeme potřebovat: 1 velký lilek, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, chilli, rozmarýn, tymián, olivový olej, citron, med, sýr feta
- Lilek nakrájíme, smícháme s prolisovaným česnekem, olivovým olejem a kořením. Poté lilek upečeme v troubě nebo ogrilovat.
- Během pečení lilku si připravíme salátový dresink. V misce smícháme asi čtyři lžíce olivového oleje, lžičku medu, citronovou šťávu a jeden prolisovaný stroužek česneku. Přidáme sůl, pepř a promícháme.
- Opečený lilek na talíři přelijeme dresinkem a posypeme feta sýrem nakrájeným na kousky. Nakonec posypeme bylinkami a podáváme.
Mohlo by vás zajímat:
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě začíná, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
