
Velmi oblíbeným kořením v české kuchyni je známé indické koření kari a různé jeho směsi. Charakteristickou žlutou barvu kari směsi dodává kurkuma: rostlina, která si zaslouží vaši pozornost. Dovede pokrmy obarvit a rozzářit.
Kurkuma je mnoholetá travnatá rostlina. Pěstuje se jí několik druhů, ale pro výrobu koření stejného názvu se používá rostlina s botanickým názvem Curcuma longa. Kurkuma (turmeric) se používá jako koření a barvivo. Označuje se také jako žluté perské koření, které v historii hrálo svou roli při uctívání slunce.
-> Butter Chicken: Jak indická klasika dobyla svět. Uvařte si máslové kuře doma!
Hlízy se často suší a umelou na prášek, který je jasně žlutý a má nahořklou chuť. Setkáme se s ním také pod názvem indický šafrán nebo žlutý zázvor. K sehnání je ale i čerstvá.

V dnešní době je kurkuma známá po celém světě a je využívaná hlavně jako koření v kuchyni.
Kurkuma je součástí oblíbené směsi kari koření. Kurkumu uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě, nejlépe na chladném a tmavém místě. Barvící schopnost kurkumy je citlivá na světlo, v otevřené nádobě by vyprchalo i její aroma.
Kurkuma obsahuje přírodní barvivo kurkumin, neboli kurkumovou žluť, které se používá barvení potravin i v průmyslu. Kurkuminem lze barvit ale i dřevo, v Indii a Číně se jím běžně barví látky. Své místo si kurkuma našla i v kosmetice, jako barvivo ve rtěnkách a při výrobě hydratačních a čistících krémů, dokonce krémů proti celulitidě. Kurkuma působí proti akné, reguluje činnost mazových žláz a blahodárně působí na regeneraci kůže.
Recepty s kurkumou, které by vás neměly minout:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena