
Kobliha, měkoučký plněný bochánek, se zabydlela natrvalo v našem jídelníčku a je ke koupi po celý rok. Dříve se toto sladké pečivo považovalo za slavnostní a připravovalo se hlavně v období masopustu.
Kobliha, někdy také koblížek, je kynuté pečivo obvykle s ovocnou náplní. Jiné varianty obsahují pudink nebo krém. Smaží se v hluboké vrstvě oleje do tmavě zlaté barvy. Hotová kobliha se obvykle sype cukrem, případně polévá cukrovou či čokoládovou polevou.
-> Na čem smažit aneb Které tuky jsou nejvhodnější na řízky i koblihy?
Nejstarší zmínka o v Čechách slaveném masopustu pochází již ze 13. století. Koblihy (vdolky, kraple či šišky) se začínaly smažit na tzv. tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu). Hospodyňky si na nich dávaly záležet a plnily je marmeládou, mákem a povidly.
Dnes již tato tradice pomalu upadá, ale koblihy zůstávají. Přidávají se i rozličné náplně, kterými se plní. Třeba náplň čokoládová, nugátová či borůvková. Koblihy se plní i šlehačkou nebo krémem s vaječným likérem.
Koblihy se často dělají i prázdné, zato se bohatě zdobí rozličnými ovocnými omáčkami či polevami a sypou moučkovým cukrem.

V Polsku jsou koblihy spojeny s némě oficiálním svátkem - Tlustý čtvrtek.
V Rakousku jsou koblihy, "krapfen", spojované s pekařkou Cäcilii Krapfen, po které dostaly jméno, a letopočtem 1690. Cäcilii Krapfen poprvé osmažila koblihy o masopustu a naplnila je zavařeninou. Ve Vídni se koblihy těší velké oblibě, a to hlavně koblihy plněné meruňkovou marmeládou nebo nugátovou či vanilkovou náplní.
Ve Francii se také o masopustu stále koblihy připravují. Francouzi mají mimo jiné oblíbená dvě masopustní jídla, "merveilles"a "francouzské koblihy".
-> Jak zachránit kynuté těsto a co dělat, když nekyne?
100ml mléka, 1 kostka droždí, 80g cukru moučky, 500g hladké mouky, 60g másla, 2 žloutky, 3 lžíce rumu, 200g tvarohu, špetka soli, olej na smažení a cukr moučka na posypání.
Recepty na koblihy, které by vám neměly ujít:
(doba přípravy 120 min)

(doba přípravy 90 min)

Domácí koblihy podle Gabriely Soukalové
(doba přípravy 120 min)

(doba přípravy 75 min)

Koblihy z majonézy od kamarádky
(doba přípravy 60 min)

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena