Skvělé domácí koblihy

Recept na výborný dezert, ale i sladkou snídani.


5.02x
120 min

Ingredience

20 gcukr
1 špetkasůl
1 ksvejce
30 gmáslo
2 lžícerum
75 mlmléko
10 gdroždí
150 ghladká mouka
10 gvanikový cukr
100 gpolohrubá mouka

náplň

marmeláda

podle potřeby

tuk na smažení

Postup přípravy

Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek (asi 20 minut). Mouky prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, vejce, máslo, rum a přidáme vzešlý kvásek. Všechno smícháme do hladkého těsta. Podle potřeby přidáme hladkou mouku, ale jen tak moc, aby se těsto nelepilo. Necháme alespoň hodinu a půl v teple nakynout. Těsto rozdělíme na dvě části. Obě rozválíme a sklenicí nebo tvořítkem (alespoň průměr 5 cm) na prvním díle těsta naznačíme velikost koblížku a doprostřed předáme lžičku marmelády (nutely, čokolády, atp.). Přes těsto s marmeládou dáme druhý plát těsta. Tvořítkem vykrojíme koblížek. Okraje podle potřeby spojíme, aby se při smažení nerozlepily. Necháme ještě půlhodinku dokynout. Koblížky smažíme na sádle nebo oleji (rozpáleného do 180 °C) dozlatova z obou stran. Do oleje se koblížky vkládají nakynutou (horní stranou) napřed. Koblížky necháme okapat od tuku na papírovém ubrousku. Dobře usmažený koblížek má po obvodu "prstýnek". Prstýnek je znatelnější u větších koblížků. Před podáváním posypeme domácí koblihy moučkovým cukrem. Tip: Nejlepší je smažit koblížky na sádle, ale na oleji to lze také. Pokud se použije olej, tak slunečnicový, ale přidáme do něj alespoň trochu sádla.
user-icon

autor cubeec


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Skvělé domácí koblihy

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena