
Tenhle koláč s rybízem připravíme raz dva a chutná jako od babičky. Stačí základní lité těsto, pár hrstí rybízu a drobenka navrch. Rybízový koláč s drobenkou je ryzí letní recept. Použít můžeme červený i černý nebo jejich kombinaci. Upečte si s námi klasiku z české zahrady!
Rybízový koláč s drobenkou je ideální řešení, když není čas na složité pečení a na zahradě máme přebytky rybízu. Použít lze i rybíz mražený, pak ale raději počítejte s delší dobou pečení.
Základ tvoří jednoduché lité těsto z mouky, cukru, mléka, oleje a vajec. Nalije se na plech, zasype rybízem, drobenkou – a dá se péct.
Máslovou drobenku přiravíme klasicky z másla, mouky a cukru. Drobenka nasaje šťávu z rybízu a její sladká máslová chuť perfektně doprovodí jeho kyselost. Výsledkem je vláčný, svěží moučník, který chutná nejlíp ještě vlažný, ale neztratí se ani druhý den k snídani nebo ke kávě.
-> Jak udělat dokonalou drobenku? Důležitý je poměr surovin!
Na těsto budeme potřebovat:

Do středně velké mísy si prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva.

Přidáme cukr, mléko, olej a vejce.

Vše metličkou důkladně do hladka rozmícháme.

Z 60 g másla, 60 g hrubé mouky a 70 g krystalového cukru ručně uhněteme drobenku.

Do vymazaného a vysypaného plechu nalijeme připravené těsto na koláč.

Těsto poklademe rybízem a posypeme drobenkou.

Troubu předehřejeme na 175 °C a přibližně 30 minut pečeme.

Rychlý rybízový koláč můžeme ihned po vychladnutí podávat. Drobenka zmírní kyselost rybízu, chuť koláče je tak krásně vyvážená.

Recepty na rybízové koláče, které by vám neměly ujít:
Drobenkový koláč s rybízem a pudinkem
Vsaďte na hrníčky! Nejlepší hrnkové buchty a koláče upečete bleskovou rychlostí
Taky vás při vybírání receptů vždycky zaujmou ty hrnkové? Míru "hrnek" mají ji v oblibě nejen začátečníci, ale i zkušení kuchaři. Jak nejrychleji připravit těsto na koláč či buchtu? Když nemusíte vytahovat recept! Právě hrnky vám s tím pomůžou, dobře se totiž pamatují. Nakonec díky nim můžete zjistit, jaké poměry surovin fungují, a třeba se pustíte i do vlastních receptů!
Vše o rybízu – druhy, prospěšné látky a využití v kuchyni
Rybíz je oblíbené bobulové ovoce, které najdeme snad na každé zahrádce. Pěstuje se červený, bílý nebo černý druh, ale na trhu je i růžová, sladší varianta. Právě v těchto letních dnech nastává doba sběru rybízu, a tak se o něm pojďme dozvědět něco víc.
Rybíz právě dozrává: Vyzkoušejte rybízový koláč se sněhovou peřinou
Rybíz dozrál, proto je čas si z něj upéct velmi dobrý koláč. Ideální je červený rybíz, na recept však lze použít i rybíz bílý. Pouze černý rybíz není pro tento druh koláče vhodný.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena