Stačí pár základních potravin, trocha představivosti i odvahy. I bez velkých nákupů pokaždé, když se chystáme vařit, můžeme tvořit chutná jídla.
A ne, rozhodně si neberme inspiraci od pejska s kočičkou, kteří dělali k svátku dort.
-> Konzerva není ostuda! Mějte ve spíži trvanlivé zásoby
Co vařit, když nevím?
Namísto vyrazit do obchodu otevřete lednici, mrkněte do špajzu, zkontrolujte stav sklepa a kombinujte, co máte.
Základem úspěchu je nebát se improvizovat. Když se to nepovede, získáme poučení do příště.
- Zelenina, konzervy, sýr, vejce, těstoviny, luštěniny, rýži, mléko, brambory... to všechno jde dokonale spojit.
- Mezi typická jídla "z ničeho" patří husté a vydatné polévky, dušené pokrmy typu kari, nejrůznější pomazánky či různé směsi na pánvi.
Vaření ze zásob přitom neznamená, že jídlo bude nudné, fádní nebo nebude dost pestré - právě naopak!
-> Co uvařit k obědu? Inspirujte se těmito nápaditými a osvědčenými recepty, oživte svůj kulinářský repertoár

Pět jídel, které uvaříme kdykoli
1. Bramborové noky
Na přípravu jednoduchých bramborových noků postačí brambory, hladká mouka a vejce.
- Uvařené brambory rozmačkáme a smícháme s moukou a vejcem. Těsta tvarujeme noky, které krátce povaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou.
- Podávat je můžeme polité máslem se sýrem, mákem nebo třeba pestem či je přidat do polévky.
- Noky můžeme připravit také z rozmačkané dýně či batátů namísto brambor.

2. Čočkové kari
Základ čočkového kari tvoří čočka, cibule a kari koření. Jde o klasické jídlo z jednoho hrnce, se kterým neušpiníme hory nádobí.
- Cibuli orestujeme, po chvíli přidáme kari, čočku, zalijeme konzervovanými rajčaty a vodou, osolíme a necháme vařit. Čočka se uvaří v porovnání s ostatními luštěninami rychle, takže jídlo bude za půl hodiny hotové.
- Na kari se hodí červená, černá, zelená i hnědí čočka.
- Zjemnit kari můžeme kokosovým mlékem nebo smetanou, pokud máme k dispozici.

3. Vaječná smaženka
Vaječná smaženka s chlebem je klasika mléčných barů, která dovede zachránit nejednu večeři.
- Rozšleháme vejce, promícháme je s cibulkou, můžeme přidat trochu strouhanky.
- Osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Servírujeme ji na chlebu potřeném hořčicí, bohatě zdobenou kyselou nebo čerstvou zeleninou.
- Jako smaženky se také někdy označují smažené chleby ve vajíčku, které také rozhodně nejsou k zahození!

4. Rajská omáčka
Jednoduchou rajskou omáčku zvládneme vždycky. Rajský protlak je totiž něco, co v konzervě vydrží věky. Stejně tak konzervovaná loupaná nebo pasírovaná rajčata.
- Orestujeme cibulku, zaprášíme ji trochou mouky a zalijeme vodou. Necháme provařit. Pak přidáme rajčatový protlak nebo passatu. Osolíme, osladíme a přidáme koření.
- Rajská omáčka je skvělá i bez masa nebo masových koulí jenom s těstovinami nebo noky.
5. Mrkvová polévka
Na perfektní mrkvovou polévku stačí mrkev, brambory, cibule, voda a koření.
- Mrkev s bramborem a cibulí uvaříme doměkka, můžeme i rozmixovat, dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
- Ke zjemnění poslouží smetana, kousek másla ale nutné to není.
- K mrkvi se skvěle hodí kmín, zázvor a koriandr.
Krémová mrkvová polévka s koriandrem

Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Zapečené barevné těstoviny se sýrem

Bramboračka s vejcem

Zapečené fazole

Domácí bramborák
