Dort s mascarpone a ovocem krok za krokem

Dort s mascarpone a ovocem krok za krokem

Čeká vás o víkendu oslava? Pak přijde vhod tento recept na nadýchaný a vláčný kakaový korpus, jemný krém z mascarpone a čerstvé ovoce - tak málo stačí k dokonalému výsledku. Vyzkoušejte recept na nahý dort, který není vůbec těžký na přípravu.

374050×

Recept na dort s mascarpone a ovocem krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na kakaový korpus budeme potřebovat 140 g hladké mouky, 140 g polohrubé mouky, 4 - 5 vajec (podle velikosti), 180 g třtinového cukru, 1/2 dl oleje nebo rozpuštěného másla, 1/2 dl vody, 2 - 3 lžíce kakaa, 1 balíček vanilkového cukru a 1 balíček prášku do pečiva. 

Na krém si připravíme 1/2 kg mascarpone, 1 kelímek tučného tvarohu, 1 kelímek smetany ke šlehání a 1,5 balíček vanilkového cukru.  

Na dozdobení se nám bude hodit čerstvé ovoce (maliny, borůvky, jahody apod.).

2) Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v míse vyšleháme s třtinovým a vanilkovým cukrem do pěny. 

3) Přidáme olej nebo rozpuštěné máslo a přilijeme vlažnou vodu. 

4) Po částech do těsta zašleháváme prosáté mouky s práškem do pečiva, až nám vznikne velmi hutné těsto. 

5) K těstu nezapomeneme přisypat prosáté kakao a podle potřeby můžeme ještě maličko přidat vody či oleje, kdyby se nám těsto zdálo až příliš hutné. 

6) Nakonec do těsta opatrně vmícháme i našlehaný bílkový sníh. 

7) Těsto vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy s odnímatelným okrajem. 

Použijeme formu o průměru 22 - 26 cm. Kakaový korpus na dort pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, záleží na typu trouby. Pokud do těsta zapíchneme špejli a zůstane suchá, máme hotovo. Korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. 

8) Během pečení si připravíme krém. Mascarpone společně s tvarohem dáme do mísy a prošleháme společně s vanilkovým cukrem. Nakonec zjemníme ušlehanou smetanou.

Krém z mascarpone uložíme před používáním na 30 minut do chladničky. 

9) Kakaový korpus na dort ostrým nožem prokrojíme na 2 - 3 pláty, záleží, jak velkou formu jsme použili. 

10) První plát potřeme silnou vrstvou krému a uhladíme, poklademe další plát a potřeme zbytkem krému, případně ještě jednou opakujeme.  

Krému je dost, takže nám vyjde i na 3 vrstvy. 

11) Nahý narozeninový dort s mascarpone krémem dozdobíme podle vlastní fantazie a druhu příležitosti. 

Použili jsme čerstvé maliny a borůvky, ale může být i jiné ovoce, hoblinky čokolády, ořechy a jiné. 

12) Dort s mascarpone a ovocem uložíme před krájením a porcováním do lednice, aby krém trochu ztuhnul a při krájení se s ním dobře pracovalo. 

Dort s mascarpone a ovocem - finanční náročnost

Těsto nás bude stát přibližně 50 Kč, krém je díky mascarpone trochu dražší - vyjde na cca 120 Kč. Ovoce v závislosti na sezóně, v tuto chvíli si za hrst borůvek a malin připlatíme (až 100 Kč). Dort s mascarpone a ovocem nás v základu tedy vyjde na 170 Kč plus zdobení. 

user-icon

autor Michy