Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?

Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?

V obchodech objevujeme stále nové ovoce a zeleninu. Často ani nevíme, jak s danou surovinou zacházet. V čem jsou batáty výjimečné a jak je připravit?

120632×

Sladké brambory (Impomoea batata) mají různý tvar, velikost i barvu. Velmi známé jsou červené hlízy se žlutou nebo bílou dužninou. V obchodech můžeme nalézt i batáty se žlutou slupkou a oranžovou dužninou, ale dokonce i bílé batáty s jasně žlutou dužninou. Červené hlízy jsou nejbohatší na obsah betakarotenu.

Přestože se v mnohých částech Ameriky jedná o potravinu chudých, pro gurmány jsou sladké brambory delikatesou. Mohou se podávat slané ve formě bramborové kaše, můžeme je také zapékat. Ale i sladké - například koláče a koblihy. Specialitu tvoří marmelády nebo chipsy.

Pěstování sladkých brambor - batátů

Pěstování sladkých brambor vyžaduje dlouhé vegetační období bez mrazů, aby se kořenové hlízy dobře vyvinuly. Původem pocházejí batáty z Jižní Ameriky. Komerčně se batáty v Americe pěstují především v Severní Karolině a Lousianě. V tropických a subtropických oblastech tvoří batáty vydatný zdroj živin.

Nákup a skladování batátů

V obchodě vybíráme a nakupujeme spíše odrůdu s červenou slupkou. Ta obsahuje velké množství betakarotenu. Vyhýbáme se tradičně kusům s pomačkanou slupkou a skvrnami. Batáty můžeme skladovat až jeden týden při pokojové teplotě. Stejně jako kvalitní brambory, nemusíme ani batáty loupat. Stačí je dostatečně očistit kartáčkem.

Nutriční hodnoty batátů

V roce 1992 provedli experti srovnání nutričních hodnot sladkých brambor s ostatní zeleninou a zjistili, že podle výsledného hodnocení batáty vysoce převyšují ostatní zeleninu co do obsahu živin a zdraví prospěšných látek. Batáty obsahují řadu karbohydrátů, proteiny, vitamín A a C, vápník, železo a také vlákninu.

Recepty s batáty

Batáty na zázvoru
(doba přípravy 25 min )

Kachní prsa s batáty a hruškovo-jablečným pyré
(doba přípravy 45 min )

Batátové pyré se zeleninovou směsí a kuřecím masem
(doba přípravy 35 min )

Mango-zelí
(doba přípravy 45 min )

Krémová polévka z batátů a červené čočky
(doba přípravy 30 min )

Batátové bulky
(doba přípravy 1 hod )

Smažené batátové koule Kachori
(doba přípravy 1 hod )

Úvodní foto: Shutterstock.com