Recept na moc dobrou a na přípravu jednoduchou polévku ze sladkých brambor a červené čočky.
Hodnocení
4.5
/ 5 (21x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Česnek3 stroužky
Máslo3-4 lžíce
Cibule2 ks
Batáty2 ks
Bobkový list2 ks
Červená čočka0.8 hrnku
Zeleninový vývar1-2
Podle chuti
Sůl
Koriandr
Mletý barevný pepř
Postup přípravy
Batáty oloupeme a nakrájíme na kolečka. Červenou čočku propláchneme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Ve velkém hrnci necháme rozpustit máslo, vsypeme cibuli a pár minut restujeme. Poté přihodíme oloupaný česnek a krátce osmahneme.
Vsypeme batáty, čočku, zalijeme horkým zeleninovým vývarem či vodou a přihodíme bobkový list.
Polévku vaříme asi 20 minut do změknutí batátů a čočky. Poté osolíme, opepříme a odebereme jednu naběračku s čočkou.
Batáty, cibuli a česnek z naběračky vybereme zpět do hrnce. Poté obsah v hrnci rozmixujeme do hladké konzistence (bobkový list vyjmeme) a přidáme zpět odloženou naběračku čočky.
Polévku dokořeníme pepřem, koriandrem a podle chuti dosolíme. Krémová polévka z batátů a červené čočky je nejlepší druhý den po odležení. Podáváme ji s pečivem, krutony či samostatně.