Chcete připravit dokonale tenké, jemné a vláčné palačinky? Klíčem k úspěchu je správná volba mouky! Hladká pšeničná mouka je pro přípravu palačinkového těsta nejběžnější. Existují i další varianty, které mohou ovlivnit chuť i strukturu palačinek.
Tenké francouzské palačinky neboli crepes milují lidé po celém světě. V zásadě platí, že se mohou připravovat z různých druhů mouky, některé však zajistí lepší pružnost palačinek a hladkou texturu.
1. Hladká mouka – klasická volba
Nejčastější volbou k přípravě klasických palačinek je světlá hladká pšeničná mouka. Má dobrou schopnost vstřebat tekutinu a s výsledným palačinkovým těstem se dobře pracuje.
-> Aby se palačinky vždycky povedly: Co je k jejich přípravě potřeba a jak zabránit roztrhání
2. Polohrubá mouka vůbec nevadí
Pokud nemáte hladkou mouku a ve spíži je aspoň polohrubá, máte vyhráno. Není třeba běžet do obchodu nebo k sousedům, z polohrubé mouky budou vaše palačinky také výtečné.
- Množství mouky budete muset pravděpodobně trochu upravit, ale vždycky půjde hlavně o to, aby těsto před pečením bylo správně husté a dalo se rozlít po pánvi.
3. Alternativní mouky bez lepku
Na palačinkách je skvělé, že lepek nehraje v těstíčku až tak zásadní roli, jako třeba u kynutého těsta, kde zajišťuje pružnost a umožňuje s těstem pracovat. Proto můžeme směle použít i bezlepkové mouky, které by jinak na přípravu buchet použít nešly.
- Rýžová mouka – je výborná pro bezlepkové palačinky, dodává lehkou křupavost.
- Pohanková mouka – je tradiční ve Francii (crêpes bretonnes), dodává oříškovou chuť.
- Kukuřičná mouka – je vhodná pro rustikální variantu s jemně sladkým nádechem.
-> Palačinky nasladko i naslano: 8 receptů, které z vás udělají šéfkuchaře
Tip na dokonalé těsto na palačinky
- Nechte těsto odpočinout. Aby byly palačinky opravdu tenké a pružné, nechte těsto alespoň 30 minut odpočinout v lednici, aby mouka nabobtnala.
- Správná hustota těsta. Těsto by mělo mít konzistenci smetany – z příliš hustého těsto vytvoříte silné palačinky, příliš řídké se na pánvi špatně roztírá a může se roztrhnout při otáčení. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu mléka nebo vody.
- Trocha rozpuštěného másla nebo oleje v těstě zajistí, že palačinky budou po upečení měkčí.
- Pánev s nepřilnavým povrchem je pro pečení palačinek naprosto nezbytná.
- První palačinku neberte vážně - slouží jako testovací vzorek, kterým zjistíte, zda je těsto správně husté a zda máte ideální teplotu pánve. Pokud se trhá nebo lepí, můžete těsto lehce upravit (například přidáním mléka nebo mouky).
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Palačinky ala Dočík
Borůvkové palačinky
Palačinky se špenátovou náplní
Zdravé palačinky
Palačinky na kokosovém oleji