Méně používané druhy mouky

Méně používané druhy mouky

Mouku pšeničnou používáme v kuchyni denně. Tvoří odjakživa základ jídelníčku a pečeme z ní voňavé pečivo a koláče. Zdravější náhražky jsou i v tomto sortimentu.

11477×

Mouka pšeničná (hladká, polohrubá a hrubá) se objevuje v každém druhém receptu. A nemusíme ji použít ani do těsta na chleba a jiné pečivo, vždyť hladká mouka zahustí každou omáčku, polévku a kolikrát je i součástí vařených příloh. Bez mouky to při vaření prostě nejde, chyběla by. Ale protože má vysoký glykemický index a málo vlákniny, spousta lidí po ní tloustne, snažíme se jí při úvahách jak shodit nějaká ta kila, vynechat nebo nahradit. 

Celozrnná pšeničná mouka

Celozrnná mouka bývá mletá jiným způsobem než mouka bílá. Obsahuje i vnější části zrna, která jsou bohatá na minerální látky, vitamíny i vlákninu, a proto jsou výrobky z ní výživově hodnotnější. Navíc mají nižší glykemický index, pečivo je vláčnější a vydrží déle jemné. Celozrnná pšeničná mouka je vhodná k přípravě těst na chléb, buchty a nejrůznější koláče. 

Žitná mouka

Po pšeničné druhý nejpoužívanější druh mouky. Hodí se pro přípravu chleba, perníkových a kakaových těst. Hlavní předností žitné mouky je, že dokáže v těstu zachovat vláčnost.

Kukuřičná mouka

Mouka kukuřičná je známá díky přípravě tortillových placek, říká se jí též polenta. Z kukuřičné mouky se často připravuje kaše, která je po vychladnutí natolik pevná, že se krájí na kousky a někdy i smaží.

Pohanková mouka

Druh mouky, který plně nahradí mouku pšeničnou. Použít se dá do těst, pomazánek i polévek. Pohanková mouka obsahuje ve zvýšeném množství vitamíny skupiny B, železo, fosfor a vápník. Pohanka neobsahuje lepek.

Jáhelná mouka

Mouka vhodná pro bezlepkovou dietu, peče se z ní výborné pečivo, placky i nejrůznější sladké sušenky. Ve svém základu je bohatá na fosfor a železo, obsahuje dost vlákniny.

Špaldová mouka

Mouka ze špaldy má svou specifickou oříškovou příchuť. Používá se nejen pro přípravu sladkých moučníků, ale i na slané pečivo. Obsahuje cenné vitamíny a minerály. Opět vše z ní vydrží déle vláčnější než z mouky pšeničné.

Ječná mouka

Ječná mouka se nejčastěji používá v podobě příměsí do mouky klasické. Používá se na pečení, vaření a nejlepší je v bio kvalitě. Zásadní výhodou je její dobrá stravitelnost.

Rýžová mouka

Mouka vyráběná nejčastěji z leštěné rýže je vhodná pro bezlepkovou dietu. Často se míchá s jinými druhy mouky, používá se pro zahušťování omáček a polévek.

Podomácku pomletá mouka? Nic nemožného!

Mouku si dnes můžeme pomlít i doma, stačí si pořídit mlýnek zpravidla ke kuchyňskému robotu. Pomeleme jím všechny druhy zrn a má i jiné funkce. Navíc si můžeme zvolit hrubost pomletí - od nejjemnějšího po hrubě namletá zrna.

Foto: Pixmac.cz
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena