Mouku pšeničnou používáme v kuchyni denně. Tvoří odjakživa základ jídelníčku a pečeme z ní voňavé pečivo a koláče. Zdravější náhražky jsou i v tomto sortimentu.
Mouka pšeničná (hladká, polohrubá a hrubá) se objevuje v každém druhém receptu. A nemusíme ji použít ani do těsta na chleba a jiné pečivo, vždyť hladká mouka zahustí každou omáčku, polévku a kolikrát je i součástí vařených příloh. Bez mouky to při vaření prostě nejde, chyběla by. Ale protože má vysoký glykemický index a málo vlákniny, spousta lidí po ní tloustne, snažíme se jí při úvahách jak shodit nějaká ta kila, vynechat nebo nahradit.
Celozrnná mouka bývá mletá jiným způsobem než mouka bílá. Obsahuje i vnější části zrna, která jsou bohatá na minerální látky, vitamíny i vlákninu, a proto jsou výrobky z ní výživově hodnotnější. Navíc mají nižší glykemický index, pečivo je vláčnější a vydrží déle jemné. Celozrnná pšeničná mouka je vhodná k přípravě těst na chléb, buchty a nejrůznější koláče.
Po pšeničné druhý nejpoužívanější druh mouky. Hodí se pro přípravu chleba, perníkových a kakaových těst. Hlavní předností žitné mouky je, že dokáže v těstu zachovat vláčnost.
Mouka kukuřičná je známá díky přípravě tortillových placek, říká se jí též polenta. Z kukuřičné mouky se často připravuje kaše, která je po vychladnutí natolik pevná, že se krájí na kousky a někdy i smaží.
Druh mouky, který plně nahradí mouku pšeničnou. Použít se dá do těst, pomazánek i polévek. Pohanková mouka obsahuje ve zvýšeném množství vitamíny skupiny B, železo, fosfor a vápník. Pohanka neobsahuje lepek.
Mouka vhodná pro bezlepkovou dietu, peče se z ní výborné pečivo, placky i nejrůznější sladké sušenky. Ve svém základu je bohatá na fosfor a železo, obsahuje dost vlákniny.
Mouka ze špaldy má svou specifickou oříškovou příchuť. Používá se nejen pro přípravu sladkých moučníků, ale i na slané pečivo. Obsahuje cenné vitamíny a minerály. Opět vše z ní vydrží déle vláčnější než z mouky pšeničné.
Ječná mouka se nejčastěji používá v podobě příměsí do mouky klasické. Používá se na pečení, vaření a nejlepší je v bio kvalitě. Zásadní výhodou je její dobrá stravitelnost.
Mouka vyráběná nejčastěji z leštěné rýže je vhodná pro bezlepkovou dietu. Často se míchá s jinými druhy mouky, používá se pro zahušťování omáček a polévek.
Mouku si dnes můžeme pomlít i doma, stačí si pořídit mlýnek zpravidla ke kuchyňskému robotu. Pomeleme jím všechny druhy zrn a má i jiné funkce. Navíc si můžeme zvolit hrubost pomletí - od nejjemnějšího po hrubě namletá zrna.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena