Někdy se zkrátka stane, že kynuté těsto, které děláte pořád stejně, ne a ne vyběhnout. Nevěšte hlavu a spusťte zachránářskou akci. Těsto, kterému se nechce kynout, můžeme pomoct několika triky:
Smícháme trochu teplé vody (ideálně kolem 35–40 °C) s čerstvým droždím a trochou cukru. Necháme droždí aktivovat a vytvořit pěnu. Poté ho zapracujeme do těsta. Tento postup funguje, pokud jsme předtím použili staré droždí, jeho malé množství anebo jsme ho spařili například horkým mlékem.
Kvasnice milují teplo, které je povzbuzuje k práci. Těsto umístíme na teplé místo, například do vypnuté trouby s rozsvíceným světlem nebo nad hrnec s teplou vodou. Teplota kolem 25–30 °C podpoří rychlejší kynutí.
-> Droždí: Aby se kynuté moučníky povedly na výbornou
Kvasinky se živí cukry, jeho přidáním proto můžeme jejich aktivaci podpořit. Jemně cukr zapracujeme do těsta a nechme ho znovu kynout.
Pár kapek octa nebo citronové šťávy může podpořit fermentaci, zvláště pokud máme mírně starší droždí. Stačí opravdu jen trochu (asi půl lžičky), aby droždí povzbudil.
Někdy těsto potřebuje více času, zejména pokud je místnost chladnější. Zkusme těsto ponechat dalších 30–60 minut a sledujme, zda se začne zvedat.
Pokud žádný z postupů nepomohl, můžeme vždycky těsto rozválet na placky nebo ho nakrájet na tyčinky. Placky můžeme opéct jako základ pizzy a podávat jako chleba nebo na způsob palačinek. Tyčinky můžeme upéct a podávat jako křupavou pochoutku.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena