Taky vás v kuchyni rodina nachytala na apríla? U nás se tradičně mění sůl za cukr, ale hlavně olej za ocet. Mnohdy vznikají opravdu netradiční kulinářské zážitky. Proč si tedy nepřiblížit třeba ocet? Je tady přece jaro a k němu patří zdravé jarní saláty se zálivkami, které se bez octa neobejdou.
Jak víme, ocet je pochutina. Provází náš jídelníček celá tisíciletí a je jeho nezbytnou součástí. Za ocet se považuje čirá tekutina, která ve 100 ml obsahuje 5 - 15,5 g kyseliny octové. Ocet se zpravidla vyrábí alkoholickým kvašením a kvašením kyseliny octové. Ocet s 10 % a více se musí užívat zředěný. Vyšší koncentrace způsobuje poleptání sliznic hrtanu a hltanu.
U nás se obvykle prodávají octy s 5 - 10 % obsahem kyseliny octové.
Octové výrobky lze rozdělit do tří skupin - ocet, ocet z kyseliny octové a ocet z octové esence. U výrobku s označením ocet se jedná u biologicky získaný ocet. Zbylé dvě skupiny obsahují synteticky vyrobenou kyselinou octovou v kombinaci s přírodní kyselinou octovou. Synteticky vyrobená kyselina je pouze kyselá. Neobsahuje žádné aromatické látky.
Ocet je jedna z mála věcí, které člověk nemusel sám složitě vynalézat. Stačilo jej objevit. Lidé pravděpodobně znali ocet už před 10 000 lety. Ve starém Babylonu se ocet vyráběl z datlových palem nebo datlového medu. V antických dobách se prosadila výroba z vína a piva. Féničané vyráběli ocet z jablek nebo jablečného moštu.
Mnohdy se nový druh octa objevil náhodou, protože nebyly ještě známy podmínky pro správné uchování vín a moštů. Tudíž bylo octa nadbytek, nikde se jím nešetřilo a ještě se s ním dalo obchodovat. Ocet se konzumoval v daleko větším množství než dnes.
Mnohdy se vína pro otroky a nezvané hosty ředila právě octem a svařenou vodou. Po pádu Říše římské do středověku byla výroba a obchod s octem utlumen. Ocet se vyráběl pouze podomácku. Znovu se dostal do středu zájmu až ve 14. století. V následující době nesloužil ocet pouze jako konzervační prostředek, koření a nápoj, ale byly mu připisovány i léčivé účinky.
První vědecký "objev" procesu vzniku octa učinil kolem roku 1843 lékárník F.T. Kützing. Jeho teorii, že za vznik octa mohou mikroorganismy definitivně potvrdil v roce 1862 Luis Pasteur.
O octu všeobecně platí, že čistí tělo (v malém množství), redukuje množství tělních šťáv a stará se o to, aby potrava putovala tou správnou cestou. Pokud k těžce stravitelnému jídlu jako je třeba čočka nebo hrách přidáte trochu octa, zmírníte nadýmání.
Kromě podpory trávení je ocet dobrý pro očistu těla a úst. Kloktání (1 lžíce octa do sklenice vody) čistíme jak zuby, tak sliznice v ústech a trávící trubici. Tím, že je dezinfikuje, podněcuje tvorbu slin, čímž přirozeně chrání zdraví před infekcemi. Octové zábaly zmírňují otoky. Ocet je účinný prostředek proti hmyzu. Pokud máte stálé problémy se smíšenou pletí, zkuste použít právě ocet. Mytí octovou vodou (100 ml vody a 1 lžíce octa) je levné a účinnější než drahé krémy. Pokud ale máte silně suchou pleť, není pro vás tato alternativa vhodná.
Ocet se používá jako ochucovadlo a konzervační prostředek nejrůznějších jídel. V mnohých domácnostech se ocet využívá i jako biologicky lehce odbouratelný prostředek, který je levný a účinnější než mnohé drahé čistící prostředky.
Rozlišujeme asi 20 základních druhů octů, podle toho, z čeho jsou vyrobeny. My si však taky můžeme ochutit svůj ocet. Stačí si připravit suroviny - bylinky, ovoce, koření - nakrájet je, aby se aromatické látky dostaly snáze do octa. Pak ingredience vložíme do čisté umyté sklenice a zalijeme octem. Dochucovací suroviny musí vždy ponořené v octu, jinak vzniká nebezpečí vzniku bakterií a plísní. Na ochucení je nejvhodnější ocet lihový nebo z bílého vína.
Věříte v pozitivní vlastnosti octa nebo vám přijde jen kyselý? K čemu všemu v kuchyni ocet používáte?
Foto:Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena