Žitný chléb z kvásku

Pokud jsme si dali tu práci a vyrobili si chlebový kvásek, můžeme se upéci zdravý chléb pouze z žitné mouky s krásně křupavou kůrkou.


3.911x

Postup přípravy

Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek. Chlebový kvásek smícháme s žitnou moukou, solí, kmínem, trochou koriandru a 200 - 250 ml vody. Množství vody se odvíjí podle hustoty kvásku a použité mouky. Těsto je lepivé. Práci s ním si ulehčíme namočením rukou do vody. Necháme jej 20 minut odpočinout.
Mezitím si vyložíme formu, ve které budeme chléb péci, pečícím papírem.

Po 20 minutách těsto přendáme do formy a necháme kynout další 2 hodiny. Chléb jsem pekla i po pouhé 1,5 hod kynutí a povedl se.

Žitný chléb z kvásku vložíme do předehřáté trouby na 250 °C a pečeme 20 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut. Záleží, jak máme vysoké těsto.

Upečený žitný chléb z kvásku položíme na mřížku a necháme vychladnout. Uchováváme jej zabalený v utěrce.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Žitný chléb z kvásku

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena